De afslag op de N65 bij restaurant In 't Groene Woud voor verkeer vanuit Tilburg komt na reconstructie van deze weg te vervallen.
De afslag op de N65 bij restaurant In 't Groene Woud voor verkeer vanuit Tilburg komt na reconstructie van deze weg te vervallen. (Foto: )

Bedrijven vechten voor bereikbaarheid

Peter Corvers

Bezwaren ondernemers langs N65

Ondernemers in het gebied van restaurant In 't Groene Woud en de Kruishoeveweg in Vught maken bezwaar tegen het reconstructieplan van rijksweg N65 waardoor de bereikbaarheid van hun bedrijven sterk verminderd.

HELVOIRT – Ter hoogte van dat restaurant, gelegen langs de N65 tussen Helvoirt en Vught, waren in het vorig plan verkeerslichten ingetekend. Die stoplichten zijn nu geschrapt waardoor de bedrijven zich "onevenredig geraakt" voelen. Behalve restaurant In 't Groene Woud zijn dat grond- en wegenbouwbedrijf Peijnenburg, hotel De Kruishoeve, dierenpension Grancyhoeve en enkele agrarische bedrijven. Nu de rijksweg op het traject Vught-Helvoirt grotendeels verdiept wordt aangelegd verdwijnt een aantal aansluitingen. De drie kruisingen in Vught en die bij Helvoirt worden gelijkvloers.

Het verdwijnen van de afslag bij restaurant In 't Groene Woud betekent dat verkeer vanuit Tilburg nu niet meer deze afslag kan nemen maar moet doorrijden tot de Boslaan en daar keren. Automobilisten die vanaf de Kruishoeveweg en het restaurant naar Vught willen moeten straks eerst naar Helvoirt rijden en daar keren. Daardoor wordt de bereikbaarheid van ondernemingen aan de noordkant van de rijksweg bemoeilijkt. De bedrijven willen een volledige aansluiting op de N65 en een viaduct bij restaurant In 't Groene Woud. "We zijn in gesprek met de bedrijven en begrijpen hun bezwaren", zegt Frank van den Broek, projectmanager Ruimte en Ontwikkeling bij de gemeente Haaren. "Verkeerslichten passen niet meer op dit type weg, die verdwijnen ook op andere plekken om een goede doorstroming van het verkeer te bevorderen." Van den Broek zegt dat allerlei suggesties, zoals een viaduct of tunnel worden besproken maar wil daar nog niet op vooruitlopen.

Verder is intussen duidelijk dat het BP-tankstation langs de N65 in Helvoirt wordt verplaatst. De rijksweg loopt ter hoogte van de Broekley enigszins omhoog. Ook de korte afstand tussen de nieuwe ongelijkvloerse kruising bij de Torenstraat in Helvoirt en het BP-station bemoeilijkt straks een veilige afslag naar dit station. Waarschijnlijk schuift het tankstation circa 300 meter op, tot net voorbij restaurant Het Lieve Leven. Rijkswaterstaat en de gemeenten Vught en Haaren moeten de knoop hierover nog definitief doorhakken.

In Vught pleiten bewoners voor het verlengen van de bestaande parallelweg vanaf kruising Craayenstein tot aan de Martinilaan om zo een directe verbinding met de N65 te creëren. Dit zou een alternatief zijn voor het plan van de gemeente Vught om de Jagersboschlaan te verharden en open te stellen voor autoverkeer. Dat is nodig omdat de directe afslag Martinilaan met de N65 verdwijnt waardoor Maurickcollege en Regina Coeli slecht bereikbaar worden. Auto's toelaten op de Jagersboschlaan roept veel bezwaren op. De weg wordt nu vooral intensief gebruikt door scholieren die naar het Maurickcollege gaan en wandelaars.

Meer berichten