De KlusBrigade komt in actie om mensen met een smalle beurs bij te staan met kleine klusjes in en rondom het huis. Foto: Wendy van Lijssel
De KlusBrigade komt in actie om mensen met een smalle beurs bij te staan met kleine klusjes in en rondom het huis. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

KlusBrigade klust in en rondom huis

Wendy van Lijssel

'Het is echt dankbaar werk'

Onder de vlag van BINT Welzijn & Ondersteuning werd eind 2018 de KlusBrigade voor de kern Sint-Michielsgestel opgericht. Een 6-koppige groep vrijwilligers die kleine klusjes in en rondom huis aanpakken speciaal voor mensen met een smalle beurs die het zelf niet kunnen oplossen, maar ook de middelen niet hebben om een bedrijf in te huren als ook een netwerk missen waarop een beroep gedaan kan worden.

SINT-MICHIELSGESTEL – Een lamp, gordijnrails of schilderijtje ophangen, het gras maaien, de heg snoeien of de stoep vegen. De KlusBrigade van Sint-Michielsgestel staat paraat om jong en oud die het zelf niet kunnen maken en een smalle beurs hebben bij te staan bij kleine karweitjes in en rondom huis. Het initiatief kwam van BINT Welzijn & Ondersteuning. "We kregen vanuit andere organisaties signalen dat er behoefte was aan een klusteam die mensen uit de brand helpen. Dingen die gedaan moeten worden, waarbij er niet de middelen zijn om iemand in te huren om het karweitje te klaren, maar er ook geen mensen in de omgeving zijn waarop een beroep gedaan kan worden", vertelt BINT sociaal werker Vincent Gil Toresano Cuevas. Intussen is er een KlusBrigade actief die gevormd wordt door Toon Rijken, Arie Stekelenburg, Chris Schoones, Henk van Osch, Leonie en Ruud Spierings. De heren en dame komen een keer in de week bij elkaar waarna de klussen verdeeld worden en er in teams van twee op pad wordt gegaan. De KlusBrigade meldt opgewekt dat zij het allemaal leuk vinden om te doen en zij zo óók onder de mensen komen. "Er zit een heel sociaal karakter aan. Het is niet binnen komen en snel wegwezen. Mensen vinden het gezellig dat we er zijn en gelijktijdig fijn dat ze worden geholpen. Het is echt dankbaar werk", weten ze uit ervaring. Belangrijk te melden is dat het in deze echt gaat om minima én kléine klusjes die niet langer mogen duren dan maximaal drie uur waarbij er een kleine onkostenvergoeding van € 5,00 per uur gevraagd wordt. "We gaan niet het hele huis binnen of buiten verven", zo wordt gesteld. Momenteel is de KlusBrigade alleen actief in de kern Sint-Michielsgestel want: "We zitten in de opstartfase en willen eerst kijken hoe het hier gaat voor we het eventueel uitrollen naar andere kernen", aldus Vincent. Iedereen uit de doelgroep, die een probleempje in of rondom het huis heeft, kan zich van maandag t/m donderdag tussen 09.00 uur en 16.00 uur melden via 073-55154232. Afhankelijk van de klus komt een medewerker vooraf langs om in te schatten hoe lang het karweitje gaat duren. Voor materialen dient de aanvrager zelf te zorgen, maar gereedschap wordt meegebracht. Voor mensen die aan willen sluiten bij de Klusbrigade is altijd plek. "We hebben het gezellig met elkaar en bij de mensen waar we op karwei gaan." Voor informatie is er het genoemde telefoonnummer en/of gekeken worden op www.bintwelzijn.nl.

Meer berichten