Heiligenbeelden uit de collectie devotionalia van Ben ver Ven die in MUBO zijn tentoongesteld. Foto: MUBO.
Heiligenbeelden uit de collectie devotionalia van Ben ver Ven die in MUBO zijn tentoongesteld. Foto: MUBO. (Foto: MUBO)

Verering heiligen: vroeger en in de wereld van nu

Albert Vissers verzorgt in Museum Boxtel een lezing met veel beeldmateriaal over heiligen en heiligenverering. Al eeuwenlang worden heiligen door de katholieke kerk als voorbeeld in beeld gebracht en door gelovigen aangeroepen.

Boxtel - Albert Vissers laat u op zondag 12 mei van 11.15 tot 13.00 uur op een aangename, soms humoristische en aanschouwelijke manier kennismaken met het leven van de heiligen, hun verering en hun belangrijke plaats in de kunst. Hij legt daarbij ook af en toe een link naar de huidige tijd, waarin eigentijdse idolen worden aanbeden en vereerd.

"Heiligen hebben in het leven van gelovigen twee functies. In de eerste plaats een voorbeeldfunctie: men laat zich inspireren door hun levenswijze en levensideaal. Hoe zij hebben geleefd, wat zij hebben meegemaakt en hoe zij gestorven zijn, werd als een spiegel voorgehouden." In de tweede plaats waren zij redder in slechte tijden. Gelovigen in nood, angst, ziekte en verdriet smeekten de heiligen om hulp. Ze gingen op bedevaart, bezochten hun begraafplaatsen en vereerden hun relieken. Het appelleert duidelijk aan de menselijk behoefte om naast God ook heiligen te kunnen aanroepen in tijden van nood. Heiligenverering leidde tot bedevaarten en tot ontstaan van steden. Dat bracht voor de katholieke kerk geld in het laatje. Voor Luther en andere hervormers was heiligenverering een gruwel. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur. Entree voor volwassenen is vijf euro. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl.

Meer berichten