Anbertien, Ans, Margriet en Marina organiseren samen met de overige 8 dames een kledingmarkt voor iedereen. Foto: Wendy van Lijssel
Anbertien, Ans, Margriet en Marina organiseren samen met de overige 8 dames een kledingmarkt voor iedereen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Hip en betaalbaar de zomer door

Wendy van Lijssel

'Onze kleding is als nieuw'

Van baby, peuter, kleuter, tiener, puber tot volwassenen. Samengevat jong en oud is welkom om op vrijdag 17 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag 18 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur en/of vrijdag 14 juni en zaterdag 15 juni op de al genoemde tijden een bezoekje te brengen aan de kledingmarkt bij Wijkplein Oost aan de Irenestraat in Sint-Michielsgestel. Er hangt en ligt een enorm assortiment goede, hippe en betaalbare zomerkleding klaar met al het denkbare. Er zijn pasruimtes en spiegels aanwezig.

SINT-MICHIELSGESTEL – In 2016 werd bij Wijkplein Oost een kledingbank voor minima geopend. De winkel is rijkelijk gevuld met kleding voor alle leeftijden dat hier een 2e leven krijgt. Van meet af aan ontfermde zich een groep dames over het draaien van hun zaak. "Wij zijn hier elke dinsdag en vrijdag doende om alles te sorteren. We kijken of alle knopen er nog aan zitten, een rits nog werkt en er geen losse naden zijn. Ouderwetse kleding en wat echt versleten of verwassen is komt de winkel niet in. Voor the finishing touch strijken we alles", vertellen Anbertien Donders, Ans Janssen, Margriet van Eijndhoven en Marina Kersbergen. Zij maken onderdeel uit van het 12-koppige team die vrijwillig veel tijd en energie in het hele gebeuren steken. Hoewel ze dat met liefde doen, vinden de dames het jammer dat de kledingbank slechts eens per maand geopend is en maar zes maanden per jaar. "De verhouding loopt (ontzettend) scheef als je onze uren afzet tegen de openingstijden. Nu ontvangen we in maart, april en mei mensen die hier met een puntensysteem, kleding uitzoeken voor de zomer en komen zij in september, oktober en november terug voor de wintercollectie. We vinden het fijn dat we deze mensen kunnen helpen, maar het neemt niet weg, dat we veel meer zouden kunnen en willen doen", stellen ze. Stiekem wordt gedroomd van een winkel die wekelijks een paar dagen geopend en voor iedereen toegankelijk is. Het is wellicht toekomstmuziek, maar om te beginnen is er eerst een andere hobbel. Het pand aan de Irenestraat wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. "Wij zijn dus met de Kledingbank op zoek naar een grote en betaalbare andere locatie waar we verder kunnen. De gemeente Sint-Michielsgestel is ons ter wille en we zijn met hen in overleg om de mogelijkheden in kaart te brengen", aldus de dames. Vanwege het enorme aanbod en overschot aan goede kleding wordt op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei en vrijdag 14 en zaterdag 15 juni een kledingmarkt gehouden voor iedereen, ongeacht inkomen. De ervaring leert de dames dat er nog steeds mensen zijn die het lastig vinden om de eerste stap over de drempel te zetten, maar moedigen iedereen aan om dat wél te doen. "Onze kleding is als nieuw", klinkt het enthousiast. In juli en augustus is er vanwege de vakantie een innamestop.

Meer berichten