De show uit Berlicum zorgde voor spektakel in China.
De show uit Berlicum zorgde voor spektakel in China. (Foto: Caffero)

Berlicum knalt bij grootste vuurwerkwedstrijd ter wereld

Caffero Event Fireworks uit Berlicum heeft in het Chinese Liuyang de derde plaats behaalt tijdens een twee dagen durende vuurwerkwedstrijd. De beste vuurwerklanden ter wereld namen het tegen elkaar op en het bedrijf uit Berlicum, dat Nederland mocht vertegenwoordigen, werd uiteindelijk derde.

Berlicum/LIUYANG - "Het is überhaupt een enorme eer om mee te mogen doen met deze wedstrijd, we hebben echt iets unieks weggezet”, aldus Jeroen Cafferata, directeur van het vuurwerkbedrijf. Een bedrijf uit Italië ging uiteindelijk met de beker aan de haal. Het bedrijf van Cafferata moest eerst door een grondige selectie. “Er is een jury van zo’n 25 professionals dat vuurwerk evenementenbureau’s toetst aan de hand van verschillende eisen. Je bedrijf moet bijvoorbeeld een bepaald aantal shows per jaar doen, dan kijken ze ook nog naar hoe je bijvoorbeeld staat aangeschreven in China en naar de kwaliteit van je shows en nog een hele berg andere factoren”, legt hij uit. De beste bedrijven komen dan in een soort voorselectie waaruit uiteindelijk vier bedrijven uitgenodigd worden om hun land te vertegenwoordigen. “Sommige bedrijven zijn al meer dan tien jaar bezig om geselecteerd te worden, zo uniek is het dat wij dit mochten doen. We zijn het eerste bedrijf uit Nederland dus we voelen ons natuurlijk enorm vereerd.” Volgens de directeur is het een enorme happening. “Er zijn concerten rondom de shows en we schieten over een breedte van meer dan een halve kilometer, het is een enorme uitdaging om daar een mooie geheel van te maken.” Liuyang geldt volgens hem als de bakermat van het ontstaan van vuurwerk. Daarnaast komt de hedendaagse productie van 95 procent van al het vuurwerk dat wereldwijd wordt verkocht uit de Chinese stad. “Het is een echte vuurwerkstad dat is ook wat het zo speciaal maakt. Het is een enorme happening er waren meer dan 20.000 toeschouwers.” Samen met zijn team van 35 professionals is hij een volledige week bezig geweest om de vuurwerkshow, deels op water en land, op te bouwen. De show duurde in totaal zo’n twaalf minuten en werd getoond over een breedte van meer dan een halve kilometer. “In dat korte tijdsbestek hebben we zo’n 50.000 stuks vuurwerk volledig gesynchroniseerd op Nederlandse dancemuziek ontbrand. Het is echt uniek in de wereld. Het publiek ging volledig uit zijn plaat bij onze show, mocht het een publieksprijs zijn geweest hadden we zeker gewonnen.”

Het team van Caffero is maanden bezig geweest met de voorbereidingen. Er werd veel gereisd naar China om de kwaliteit te monitoren.

Meer berichten