Monique, Christ, Rebecca en Annemarie hopen op nieuwe leden om met elkaar te tekenen en schilderen. Foto Wendy van Lijssel
Monique, Christ, Rebecca en Annemarie hopen op nieuwe leden om met elkaar te tekenen en schilderen. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Portretgroep zoekt nieuwe leden

Wendy van Lijssel

'Mensen moeten leren kijken'

Portret tekenen en schilderen. Het is een hele mooie hobby en nóg leuker om dat in een gemoedelijke sfeer sámen te doen. Voor iedereen die er genoeg van heeft om alleen aan zijn of haar keukentafel daarmee doende te zijn, maar ook voor degene die deze kunst zouden willen leren is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij Portretgroep Henk Groenendaal. Een klein groepje mensen dat wekelijks bij elkaar komt in de gildeaccommodatie in Den Dungen om, regelmatig onder leiding van een gastdocent en middels échte modellen, zich daar (verder) in bekwamen.

DEN DUNGEN – Elke week wordt de accommodatie van gilde Sint Catharina uit Den Dungen 'verbouwd' tot atelier en komt er een 'troon' te staan waarop een model plaats neemt waarna hij of zij door de groep tekenaars/schilders aangesloten bij portretgroep Henk Groenendaal tot leven komt op papier. De groep is vernoemd naar de bekende Dungense schilder die in 2016 na een kort ziekbed overleed. "We voelen ons nog steeds erg verbonden met Henk en zijn woonplaats. Daarom zijn we nooit naar elders verkast en nemen we elk jaar deel aan een exposite bij Meysen Slaapcomfort tijdens de braderie in Maaskantje. (op 16 juni red.) Van elk lid van onze groep en elk model laten we dan een beeltenis zien , vertellen Christ Goossens, Annemarie van Alebeek, Monique Busschers en Rebecca van Orsouw. De groep bestaat verder nog uit Erna van Lith. Dat maakt dat er opgeteld vijf leden zijn en maakt voorts dat er ruimte is voor nieuwe leden. Mensen die of nu al portret tekenen en schilderen of dat zouden willen leren. Voorwaardes zijn er niet. "Mensen moeten willen leren kijken. Dat is eigenlijk het enige. De een heeft meer talent dan de ander. Dat is ook in onze huidige groep zo. We laten iedereen in zijn of haar waarde. Er is geen boven of ondergrens", zo wordt vertelt. Elke maand wordt les gegeven door Rein van Uden uit Schijndel. Hij kijkt mee, geeft aanwijzingen maar, zo houdt de groep voor, hij gaat niet op je tekening zitten prullen en voert geen verbeteringen door. Het is en blijft altijd jouw tekening. Hij leert je vooral om goed te kijken naar de stand van de ogen, oren, neus, verhoudingen en al wat verder hoort bij het tot stand komen van een goed portret." Laatstgenoemde is gelijk een discussiepunt want waar de een er plezier in schept om iemand haarscherp en gelijkend vast te leggen, vindt een ander het leuker om er een eigen interpretatie aan te geven. "Elk mens is anders en naast gelijkenis is het ook mooi als je de uitstraling van een model kunt vastleggen", weet de groep. In overleg met elkaar wordt gezorgd dat er wekelijks een ander model plaats neemt op de troon. Iedereen werkt met zijn eigen materialen. Die zijn divers. Van houtskool, acryl, tot potlood en olieverf. Mensen zonder ervaring en materialen mogen bij een proefles gebruik maken van de materialen van de huidige leden.

Meer berichten