Met TunnelArt617 worden de fietstunnels onder de N617 voorzien van een leuke, pakkende muurschildering/graffiti. Foto: Wendy van Lijssel
Met TunnelArt617 worden de fietstunnels onder de N617 voorzien van een leuke, pakkende muurschildering/graffiti. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

'Weg met die grijsgrauwe fietstunnels'

Wendy van Lijssel

't Wordt een leuke ratjetoe van alles

Een blijvende, kleurrijke dan wel pakkende stempel drukken op je omgeving. Dat kan door deelname aan de ontwerpavond van TunnelArt617 op vrijdag 24 mei om 19.00 uur bij Wijkplein Oost aan de Irenestraat 2 in Sint-Michielsgestel. Jong en oud in de gemeente Sint-Michielsgestel is uitgenodigd mee te praten over én iets te bedenken om de nu nog drie grauw, grijze fietstunnels onder de rotonde in de N617 binnenkort van een muurschildering/graffiti te voorzien.

SINT-MICHIELSGESTEL – Marc Spanjers studeerde aan de academie voor schone kunst in Antwerpen en is docent tekenen en schilderen. Hij rijdt regelmatig over de N617 waarbij het hem opviel dat de drie fietstunnels eronder, zo grijs, grauw en samengevat niet leuk zijn. "Het zijn geen opvallende 'gaten.' Je kunt er een beetje inkijken en dan zie je een beetje een grauwe, grijze kuil. Iets wat met een pakkende muurschildering/graffiti opgelost is", aldus Marc. Hij lanceerde zijn idee op vrijwillige basis onlangs bij de gemeente Sint-Michielsgestel die, tot zijn verrassing, het voorstel om de tunnels op te pimpen omarmen. De opzet is niet dat Marc de tunnels gaat 'opvrolijken'. Zijn bedoeling is om dat gezamenlijk te gaan doen met inwoners uit de gemeente Sint-Michielsgestel. Daarom wordt er op vrijdag 24 mei bij Wijkplein Oost in Sint-Michielsgestel om 19.00 uur een ontwerpavond gehouden. "Ik nodig jong en oud uit om samen na te gaan denken over een creatieve invulling van de nu nog saaie fietstunnels. Iedereen mag meedenken en doen. Je hoeft er niet persé goed voor te kunnen tekenen en schilderen", doet Marc uit de doeken. Volgens de teken en schilderdocent is het een open initiatief waarbij er vooraf nog niets is vastgelegd. "Er is overwogen om een samenhangend thema aan de tunnels te hangen zoals aarde, lucht en water, maar dat is idee is afgeschoten. Tijdens de ontwerpavond wordt uitgelegd wat de bedoeling is om aansluitend met elkaar te gaan nadenken over mogelijkheden om het geheel mooi aan te gaan kleden", vertelt hij. De bedoeling is aansluitend dat mensen ter plekke schetsen maken en deze, indien ze niet af zijn, thuis verder uitwerken en het geheel dan door te sturen. "Ik ga van alle ingeleverde schetsen één geheel maken. Elk ontwerp doet mee en wordt verwerkt tot een leuke ratjetoe van alles", legt Marc uit. Belangrijk te melden is dat reclame uitingen en ook politieke en kwetsende tekeningen niet verwerkt worden. Als de eindontwerpen klaar zijn, wordt vergunning aangevraagd bij de provincie en na 'groen licht', worden alle 'ontwerpers' uitgenodigd om hun idee ook daadwerkelijk te komen schilderen met door de gemeente beschikbare materialen. Marc hoopt op een grote opkomst want: "Met te weinig geïnteresseerden gaat TunnelArt617 niet door", meldt hij om toe te voegen: "Ik hoop op zijn minst 20 mensen te begroeten, maar liever heb ik er veel meer dan dat."

Meer berichten