Foto:

Mariabeeldje voor moeder

Twee stralende dochters kijken vol trots naar hun moeder. Zij vinden vast dat hun moeder de aller-àllermooiste werkstukken heeft gemaakt bij naaicursus Eureka in Helvoirt. We schrijven de jaren vijftig en daarom krijgt deze mama niet alleen een mooi Mariabeeldje (met kind) maar ook een setje kookspullen. Een cursus kinderverzorging, of koken ('ook voor de fijne keuken') en naaicursussen. Het aanbod van scholing voor meisjes en vrouwen in de jaren vijftig is niet bijzonder gevarieerd.

Helvoirt - "De taak van de vrouw is immers, in welke omstandigheden zij komt te staan of welke levens roeping zij volgt, anderen gelukkig te maken", lezen we in het reglement van de huishoudschool. Als de moeder op de foto ergens in is geslaagd, dan is het wel de missie om haar dochters op dit moment gelukkig te maken. De fotograaf van persbureau Het Zuiden weet dit mooie moment te vangen, en dat levert deze mooie foto op. Het zelf kunnen maken en herstellen van kleding is in die jaren geen kwestie van hobby, maar een absolute must. Geen wonder dat de cursussen doorgaans druk bezet zijn. Volgde jij zelf zo'n cursus? Of je moeder? Heb je er veel baat bij gehad? Of kreeg jij ooit een Mariabeeldje toen je ergens voor slaagde? Wat zijn jouw herinneringen bij deze foto?

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Reageren kan via de website www.bhic.nl/helvoirt en ga naar Kijk naar toen.

Meer berichten