De Nexo is een grote SUV die zich onderscheidt met veel ruimte, comfort en een rijke uitrusting. FOTO BART HOOGVELD
De Nexo is een grote SUV die zich onderscheidt met veel ruimte, comfort en een rijke uitrusting. FOTO BART HOOGVELD (Foto: Bart Hoogveld)

Ruime pionier met een missie

Voor u getest: Hyundai Nexo FCEV

Door Niek Schenk

In Nederland is maar één SUV te koop die op waterstof rijdt: de Hyundai Nexo. Hij belooft veel voor de toekomst, maar nu zitten er nog veel haken en ogen aan.

Wie een waterstofauto wil kopen, heeft weinig keus. Toyota levert de Mirai, een sedan, en Hyundai, de Nexo, een SUV. Dat er zo weinig aanbod is heeft alles te maken met de dure technologie en de beperkte beschikbaarheid van waterstoftankstations. Er zijn in Nederland nog maar twee openbare pompen: in Rhoon (bij Rotterdam) en in Arnhem. Al zijn er plannen om dat aantal snel uit te breiden.

Veel ruimte

De Nexo is een grote SUV die zich onderscheidt met veel ruimte, comfort en een rijke uitrusting. Knap dat hij zo veel ruimte biedt, want deze auto herbergt toch drie flinke waterstoftanks.

De Nexo rijdt heerlijk, maar slecht nieuws voor caravanliefhebbers: een aanhanger trekken is niet mogelijk. De Hyundai stuurt lekker licht, veert comfortabel en is als elke andere elektrische auto fluisterstil én snel. Zijn wegligging is overwegend stabiel. Het tanken van waterstof gaat gemakkelijk en heeft veel weg van het tanken van autogas (lpg).

Prijs per kilo

Officieel heeft de Nexo een actieradius van 665 kilometer. Waterstof tank je per kilo en de huidige prijs daarvan aan de pomp is ongeveer 10 euro. Je kunt de Nexo met maximaal 6,2 kg voltanken. Voor ruim 60 euro heb je dus de volledige actieradius beschikbaar en die is in de praktijk dik 500 kilometer. Rijden op waterstof is dus goedkoper dan rijden op benzine of diesel, maar duurder dan op stroom.

Voor een waterstofauto betaal je geen wegenbelasting en voor zakelijke rijders geldt de lage bijtelling van 4 procent voor de volledige catalogusprijs. Bij elektrische auto's is die beperkt tot de eerste 50.000 euro en moet over het bedrag daarboven alsnog 22 procent bijtelling worden betaald.

Hyundai Nexo FCEV (163 pk), vanaf €69.995

Dagelijks het laatste autonieuws op bd.nl/auto

Meer berichten