Jamil Asaad hoopt meer Nederlandse mensen te leren kennen en zo de taal nog beter te beheersen. Foto: Wendy van Lijssel
Jamil Asaad hoopt meer Nederlandse mensen te leren kennen en zo de taal nog beter te beheersen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Een nieuw leven in Nederland

Wendy van Lijssel

'De mensen zijn hier aardig'

Hij is geboren en getogen in Syrië, woonde in de provincie Idlip en vluchtte bijna vijf jaar geleden naar Nederland. Inmiddels lacht het leven Amil Asaad weer toe. Hij kreeg in Nederland met zijn vrouw twee kinderen, de derde is op komst en recent begon hij zijn eigen barbershop in Sint-Michielsgestel.

SINT-MICHIELSGESTEL - Wat in maart 2011 in Syrië begon als een opstand en protesten van diverse groepen onder de bevolking waarbij gevraagd werd om politieke hervormingen, meer burgerrechten, een einde van de overheersing van de baáth-partij en einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestond, ontaarde uiteindelijk in een burgeroorlog die tot de dag van vandaag duurt. Velen ontvluchten het land. Zo ook Jamil Asaad. "Ik moest het leger in. Dat wilde ik niet dus ben ik via een aantal landen uiteindelijk met een bootje vanuit Libië naar Italië overgestoken. Van daaruit ben ik naar Nederland gegaan", vat hij simpel, de zeker niet gemakkelijke tocht samen. Hij wilde van meet af aan graag naar Nederland want: "De mensen zijn aardig en het leven is hier goed." Iets wat hij bijna vijf jaar en een inburgeringscursus later kan beamen. "Na aanmelding in Ter Apel bij het COA heb ik samen met mijn vrouw in twee AZC's gewoond. Vervolgens kregen we in Brabant een huis toegewezen", vertelt hij. Na twee jaar Nederlandse les kan hij de taal schrijven en lezen en doet hij zijn best om het zo goed mogelijk te spreken maar: "Ik heb tot op heden vooral contact met Arabische mensen. Dat vind ik wel jammer. Ik zou graag béter Nederlands spreken en (meer) Nederlandse vrienden willen hebben", aldus Jamil. Laatstgenoemde hoopt hij te gaan bereiken met het openen van kapsalon Mody, dat eigenlijk een barbershop is. Jamil is dan ook barbier en naast het knippen van mannen, verzorgt hij ook baarden, snorren en indien gewenst, scheert hij hen met óf een vlijmscherp scheermes of een elektrisch apparaat. Jamil harst en verwijderd haren uit neus en oren. Hoewel hij als barbier toegespitst is op heren die zonder afspraak welkom zijn, knipt Jamil op afspraak ook dames. Hij mag zich met recht ervaren noemen want hij is al 15 jaar barbier. Ook na zijn vlucht werkte hij als zodanig enkele dagen bij een barbershop in de regio. Ondertussen was hij op zoek naar een mooie locatie voor het opzetten van zijn eigen kapperszaak. Die heeft hij intussen gevonden aan de Hortensiastraat 9 in Sint-Michielsgestel. Over de vraag naar het grootste verschil tussen zijn geboorteland en Nederland hoeft hij niet lang te denken. "Het weer en onderlinge contact tussen de mensen hier. Die zijn anders dan in Syrië. Het is individueler. Ik had in Syrië een hele grote familie en vriendenkring", blikt hij terug en vervolgt: "Die zijn allemaal gevlucht. Mijn familie woont grotendeels in België. Waar mijn vrienden gebleven zijn, weet ik niet." Hij hoopt hier echter nieuwe te maken.

Meer berichten