Hannie en Frans van Rooij in hun ijsboerderij aan de Esscheweg in Vught.
Hannie en Frans van Rooij in hun ijsboerderij aan de Esscheweg in Vught. (Foto: )

'150 liter ijs, goed voor 1.500 bolletjes'

Peter Corvers

IJsboerderij al 17 jaar in Vught

"Toen we begonnen was het een sprong in het diepe", zegt Frans van Rooij die met zijn vrouw Hannie een ijsboerderij runt aan de Esscheweg in Vught. Maar in zeventien jaar is de ijsboerderij uitgegroeid tot een mooi bedrijf met een gevarieerd aanbod.

REGIO - "We hebben altijd melkkoeien gehad, destijds ook varkens", vertelt Frans (59). "Maar om een agrarisch bedrijf goed te kunnen runnen moet je tegenwoordig steeds verder groeien. En ik heb geen opvolger. We zijn toen gaan kijken wat we nog meer konden gaan doen." Hannie (53): "De kinderen waren nog klein, maar toen de jongste zo'n achttien jaar geleden naar school ging kreeg ik meer vrije tijd. Een ijsboerderij leek ons wel wat, de melk hebben we al van de koeien." Frans: "Het was een gok. Je moet investeren, machines aanschaffen, het liegt er niet om wat die kosten. En je moet voldoen aan allerlei wettelijke eisen. En de boer op, zorgen dat je genoeg afzet krijgt." Hannie: "Ik weet het nog goed toen we begonnen. Onze jongste zoon Rob ging die dag naar school, op 11 oktober 2001. Geen makkelijke tijd voor ijs omdat de winter er aankwam. Maar we sloegen er ons doorheen."

Wat begon met een klein winkeltje met eieren en ijs achter de boerderij heeft nu plaatsgemaakt voor een prachtige boerderijwinkel met een grote variëteit aan ijs- en yoghurtproducten en ook andere (melk)producten. Behalve ijs maakt het Vughtse echtpaar sinds zo'n elf jaar ook ambachtelijke yoghurt.

Hoe maak je ijs? We lopen de bereidingsruimte in. "De melk van de koeien gaat in die tank", wijst Hannie op een ronde ketel. "Daar gaat zo'n 70 liter in. Daar worden bestanddelen zoals eigeel, suiker en bindmiddel toegevoegd en gemengd. In de pasteuriseerketel wordt dat mengsel verwarmd tot 85 graden zodat bacteriën afbreken. Daarna wordt het mengsel gekoeld naar 4 graden. Dat laten we een nacht rijpen. De volgende dag heb je een basismix voor zo'n 150 liter ijs, goed voor zo'n 1.500 bolletjes ijs. Al naar gelang de vraag voegen we smaakstoffen toe, zoals bijvoorbeeld mango, aardbeien, bananen. Daarvoor gebruiken we zoveel mogelijk verse producten, zoals vers fruit "

De yoghurt wordt op een vergelijkbare manier bereid: een grote ronde ketel, daar gaat de melk in, die wordt verwarmd tot 85 graden. Hannie: "Dat laten we een half uur koken, daarna terug koelen tot 40 graden. Een dag later heb je pure yoghurt, daar gaat vers fruit bij of wordt blank verkocht." "Wij leveren aan restaurants, horeca en ook aan boerderijen in de omgeving", zegt Frans. "Ook in de winterdag kunnen we voldoende leveren omdat we dat ook aan de horeca doen. Maar ook aan particulieren, zoals rond de Kerst, dan is er weer een piek." De wensen van de consument zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd, weet ook Hannie. "Mensen willen kiezen uit veel smaken. Het is de kick om dat te doen met zo weinig mogelijk toevoegingen, zo puur mogelijk en zo veel mogelijk vers. Dus echt ambachtelijk."

Meer berichten