Rick Hooijberg maakte van zijn hobby zijn beroep, regisseert overal in de regio en is momenteel doende bij De Kersouwe in Heeswijk-Dinther.
Rick Hooijberg maakte van zijn hobby zijn beroep, regisseert overal in de regio en is momenteel doende bij De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. (Foto: )

Rick Hooijberg laat een verhaal leven

Wendy van Lijssel

'Theater is het mooiste medium'

Hij woont intussen elders, maar is geboren en getogen in Schijndel en voelt zich nog steeds nauw verbonden met zijn geboortegrond en volgt er nog alles op de voet. Rick Hooijberg maakte van zijn hobby zijn beroep, is theatermaker pur sang en momenteel druk doende om met spelers en andere betrokkenen de laatste puntjes op i te zetten van de jeugdproductie van natuurtheater De Kersouwe waar op woensdag 26 juni om 15.00 uur het stuk 'De Club van Lelijke Kinderen', in première gaat.

SCHIJNDEL – De eindmusical in groep 8 was voor de inmiddels 30-jarige Rick Hooijberg het moment dat hij aangestoken werd met een theatervirus dat tot op de dag van vandaag hevig brand. "Ik ben om te beginnen heel veel gaan spelen bij theatergezelschappen zoals kleintje BMT en bij De Kersouwe. Ik was 17 jaar toen ik gevraagd werd een aantal lessen over te nemen bij MIK kunsteducatie. Afgezien van spelervaring had ik zoiets nog nooit gedaan. De samenwerking beviel echter zo goed dat er een vervolg kwam als docent drama. Zo ben ik het les geven en regisseren ingerold", blikt Rick terug. Theater is, wat hem betreft, het mooiste medium wat er bestaat om een verhaal te vertellen. "Je kan er mensen mee beroeren en verblijden, ondanks dat het allemaal illusie is. We trappen er allemaal in. Iedereen weet dat het 'gespeeld' wordt maar ondanks dat, is er toch een hunkering om erin mee gezogen te worden. Het is mijn vak om het verhaal goed tot leven te laten komen", aldus Rick. Hij studeerde kunstmanagement en heeft succesvol een studie docent drama in de pocket. Vanaf zijn eerste voorzichtige stappen werd Rick overal gevraagd om met name als regisseur alles in goede banen te leiden. Dat doet hij overigens alleen als hij er ook zijn eigen draai aan mag geven. "Als ik gevraagd wordt en ik krijg iets panklaar aangeleverd, dan hebben ze mij toch helemaal niet nodig", bedenkt hij hardop om toe te voegen: "Ik ben altijd betrokken vanaf het idee tot uitvoering, van het begin tot het einde." Zo ook bij de Jeugdtheatergroep van De Kersouwe waar Rick sturing geeft aan een goede uitvoering van De Club van Lelijke Kinderen. Een productie naar het boek van Koos Meindertse wat door Rick en acteur/tekstschrijver Pieter Kromhout herschreven werd. In januari begonnen de repetities en Rick verheugt zich op de komende voorstellingen die, zo laat hij resoluut weten, voor jong en oud, geschikt zijn. "Ik benader een jeugdvoorstelling zoals ik doe met volwassen productie. Je ziet bij mij geen roze jurken en feeën. Het is een serieus verhaal verpakt in een humoristisch jasje", stelt hij resoluut om te verzuchten: "De Kersouwe is een magische plek. Het is echt fenomenaal om midden in de bossen, voor een goed gevulde tribune, te mogen spelen", om te besluiten, "Maar ik ben ook benieuwd naar het nieuwe stuk van Theatergroep Wildeman uit Schijndel. Dat volg ik ook, want in Schijndel liggen mijn roots."

Meer berichten