De nieuwe B-Klasse moest dynamischer ogen dan zijn voorganger. Foto: Bart Hoogveld.
De nieuwe B-Klasse moest dynamischer ogen dan zijn voorganger. Foto: Bart Hoogveld. (Foto: Bart Hoogveld)

Voor wie gaat voor brave topkwaliteit

Voor u getest: Mercedes B-klasse

Door Erik Kouwenhoven

De B-Klasse is een atypische auto in het gamma van Mercedes-Benz. Het Duitse merk grossiert in SUV's, zakenauto's en sportwagens, maar houdt in de wegkwijnende markt voor MPV's toch de B-Klasse overeind. Waarschijnlijk om te voorkomen dat trouwe Mercedes-rijders bij het naderen van een zekere leeftijd moeten overstappen naar de concurrentie.

De B-Klasse heeft eigenlijk alles in huis om die clientèle te bedienen.
De auto biedt een gemakkelijke instap, een lekker hoge zitpositie en rijdt uitstekend doordat het model gebaseerd is op de dynamische A-Klasse.
Bovendien is er voldoende beenruimte achterin én kan er heel wat in vervoerd worden.

Gegroeid

De nieuwste generatie van de B-Klasse is in alle richtingen gegroeid en door de grotere wielbasis zit je achterin nog beter.

Vreemd genoeg daalde de inhoud van de bagageruimte met 33 liter ten opzichte van zijn voorganger. Wel kan de in 40/20/40-verhouding opgedeelde rugleuning platgelegd worden en is tegen meerprijs een over 14 centimeter te verschuiven achterbank leverbaar, waarmee de laadruimte vergroot wordt tot 705 liter.

Achter het stuur zit je prima en heb je uitzicht op een prachtig vormgegeven dashboard. Dat is zo opgezet dat de auto breder lijkt.

Dankzij de opvallende ventilatieroosters en mooie beeldschermen waan je je in een veel duurdere auto.

Enorm pittig

De door ons gereden 1,3 liter viercilinder benzinemotor (testverbruik 1 op 14,9) voelt enorm pittig aan voor zijn beperkte cilinderinhoud.

Wel is de automaat wat te enthousiast als je vanuit stilstand wegrijdt. Bij het indrukken van het gaspedaal schiet de auto er net iets te snel vandoor.

Het onderstel is fantastisch: een perfecte mix tussen stabiel en comfortabel en met groot talent voor het opslokken van storende obstakels.

Mercedes-Benz B 180 (136 pk), vanaf €36.357

Dagelijks het laatste autonieuws op bd.nl/auto

Meer berichten