Het Groot Duijfhuis in Liempde. Gastheren en -vrouwen verwelkomen u hier. Foto: James van Leuven.
Het Groot Duijfhuis in Liempde. Gastheren en -vrouwen verwelkomen u hier. Foto: James van Leuven. (Foto: James van Leuven)

Wat is er te doen in de regio?

Jubilarissen

Lennisheuvel - Op zaterdag 29 juni verzorgt Fanfare St. Arnoldus in Gemeenschapshuis Orion een speciaal concert ter huldiging van twee jubilarissen. Antoon van der Sloot wordt die dag in het zonnetje gezet omdat hij 70 jaar lid is, Marinus Verhagen gedenkt dat hij 60 jaar geleden lid van de fanfare werd. "Mede door inbreng van beide jubilarissen is een zeer gevarieerd programma ingestudeerd, dat varieert van musicalmuziek, via pop en jazz naar Moravische klanken." Er komt van alles voorbij. Na afloop van het concert is er gelegenheid de beide jubilarissen te feliciteren en wat te drinken. Aanvang van het gratis concert is 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.

Het gezicht van Gestel

Sint-Michielsgestel - In mei 1942 werden in het Brabantse Sint-Michielsgestel 460 mannen als gijzelaar in het Kleinseminarie Beekvliet opgesloten. Onschuldige burgers die bij sabotagedaden van het verzet daarvoor zouden moeten boeten met hun leven. Het waren veelal vooraanstaande mannen, zoals de latere ministers-presidenten Willem Drees en Jan de Quay, schrijver Simon Vestdijk, musici Willem en Hendrik Andriessen en schilder Karel van Veen. Als tijdverdrijf schilderde Van Veen tenminste tachtig portretten, waarvan er circa dertig in Het gezicht van Gestel te zien zijn. De expositie in Het Noordbrabants Museum toont naast deze portretten ook foto's, een waskist en historische documenten en is te bezoeken van 29 juni tot en met 8 december. Hiermee vertelt het museum een van de vele bijzondere verhalen over Noord-Brabant gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Bridge

Den Dungen - In de Toonzaal van de Litserborg in Den Dungen start 18 september een beginnerscursus bridge, aanvang is 19.30 uur. De cursus bestaat uit tweemaal twaalf lessen van 2,5 uur. Vanaf maart bestaat er de mogelijkheid om gedurende tien avonden gratis mee te spelen bij Bridgeclub Den Dungen. Voor informatie, bel 06-34124916.

De Kleine Aarde

Boxtel - Er gebeurt veel op het terrein van De Kleine Aarde. Om dat te laten zien organiseert De Kleine Aarde op zondag 30 juni tussen 11.00 en 15.00 uur een open dag. "Op De Kleine Aarde wordt op allerlei vlakken richting een circulaire economie gepionierd en in de praktijk gebracht. Pionieren wordt pas echt leuk als anderen geïnspireerd raken, en dat doen de ondernemers dan ook graag samen met de bezoekers van het park. Dat pionieren gebeurt overigens niet alleen, dat wordt samen gedaan. Op De Kleine Aarde werken de pioniers dagelijks met studenten, overheden en bedrijfsleven samen." Speciaal voor kinderen is er die dag een pionierstocht om De Kleine Aarde te ontdekken. Meer: www.dekleineaarde.nl.

Jongeren en politiek

Meierijstad - In juni zijn er er weer politieke jongerendagen in Meierijstad. Na een geslaagde dag in februari met leerlingen van het Elde College, zijn nu leerlingen van het Fioretti en het Zwijsen College aan de beurt. Op maandag 24 en dinsdag 25 juni namen in totaal 152 leerlingen van het Fioretti College deel en op woensdag 26 juni nemen 100 leerlingen van het Zwijsen College deel aan de politieke jongerendagen.

Kruidenrijk

Haaren - Het Kruidenrijk houdt op zondag 30 juni van 12.00 tot 16.00 uur, samen met Tuinderij de Es, haar jaarlijkse Open Tuin Dag. Het Kruidenrijk teelt al dertig jaar zo`n zeventig soorten geneeskrachtige planten, op biologische wijze. "In een zeer mooi aangelegde kruidentuin aan het zandpad aan de Kapelweg in Haaren. Uit deze tuin komen de biologische kruiden die worden verwerkt in de vele producten die Het Kruidenrijk maakt. De tuin is nu mooi. Veel kruiden bloeien juist nu. De toegang is vrij." U krijgt een rondleiding door de tuin, u kunt van de tuin, de vogels en de zon genieten, er zijn taartjes te koop, is info over cursussen en bij de buren (De Es) is een Food Festival. Meer op www.kruidenrijk.nl.

Voices

Liempde - Bij Popkoor Voices is het al jarenlang traditie om net voor de zomervakantie een leuk gratis concert te presenteren op het terras bij het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein 4. Voices is een enthousiaste groep zangers en zangeressen, begeleid door een eigen combo. Zij brengen hedendaagse Nederlands- en Engelstalige popmuziek. Het begint om 11.00 uur.

Cantorij

Erp - Op 30 juni vindt er in de Sint-Servatiuskerk in Erp een Anglicaanse Evensong plaats, door de Boxtelse Cantorij onder leiding van Wil Barten. Aanvang: 17.00 uur. Entree kost 5 euro. Meer via 0493-315713.

Groot Duijfhuis

Liempde - Iedere laatste zondag van de maand, van maart tot en met september, is het Groot Duijfhuis in Liempde geopend voor publiek. De eerstvolgende openstelling is op zondag 30 juni. Brabants Landschap heeft hier vorig jaar een mooi infopunt ingericht om van daaruit de natuur in het Dommeldal te verkennen. Binnen, in de voormalige stal, is informatie te vinden over de flora en fauna en over de vorige bewoners van de boerderij. Het infopunt van Brabants Landschap is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en is te vinden aan Hoevedreef 2 in Liempde. "De zomer is begonnen en ook in Kasteren, een buurtschap in Liempde, is dat te zien aan de vele bloeiende bloemen. Bij het Groot Duijfhuis en langs de Dommel bloeien volop klaprozen, korenbloemen, bolderik en nog veel meer. Wie dit moois wil bekijken, is op zondag 30 juni uitgenodigd."

Blauwalg

Boxtel - In het Leijsenven in Boxtel is blauwalg aangetroffen. Het is de eerste locatie binnen het gebied van waterschap De Dommel waar deze zomer verhoogde concentraties blauwalg zijn geconstateerd. Vanwege de stijgende temperatuur verwacht het waterschap de komende periode vaker blauwalg - bacteriën in het water -aan te treffen. Dat kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Er worden waarschuwingsborden geplaatst bij het ven in park Molenwijk in Boxtel.

Meer berichten