Jan Minkels nodigt alleenstaanden en gezinnen zonder dikke portemonnee  uit om gezellig bij hem te komen eten. Foto: Wendy van Lijssel
Jan Minkels nodigt alleenstaanden en gezinnen zonder dikke portemonnee uit om gezellig bij hem te komen eten. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Als gast aan tafel bij Jan Minkels

Wendy van Lijssel

Kosteloos genieten van een diner

Een goed humeur en een lege maag. Meer hoeven alleenstaanden en gezinnen met een smalle beurs niet te hebben om gezellig aan te schuiven aan de grote eettafel van Jan en Ada Minkels uit Den Dungen. Zij nodigen deze doelgroep uit in hun stulp om, na aanmelding, kosteloos te gaan genieten van een 3 of 4 gangendiner op donderdag 25 juli om 17.30 uur. Een initiatief wat hobby-kok Jan om te beginnen maandelijks wil doen, waarbij hij bedrijven die voedsel over hebben oproept het aan hem te doneren want 'weggooien is zonde'.

DEN DUNGEN – Jan en Ada Minkels ontvangen al jaren volslagen vreemden aan hun eettafel. "Vijf jaar geleden bedachten we dat er ook mensen zijn die met Kerst alleen aan tafel zitten. Wij hebben plek genoeg en ik vind het leuk om een diner te bereiden. Doelstelling is om mensen die alleen zijn of gezinnen met een smalle beurs een gezellige avond te bieden met lekker eten", vertelt Jan. Het bleef niet bij Kerst. Intussen zijn er meerdere momenten in het jaar waarop de deuren van het gezin Minkels gastvrij open zwaaien voor genoemde doelgroep.

"Ik kook onder andere met Moederdag. Je zou denken dat er dan geen moeders alleen zijn, maar de praktijk wijst uit dat dit door omstandigheden soms wel het geval is", aldus Jan. Vanwege meer vrije tijd wil Jan zijn kookkunsten uitbreiden. Hij trapt voorzichtig af. "Ik ga elke laatste donderdag van de maand koken en nodig langs deze weg iedereen uit de doelgroep uit om aan te schuiven bij mij en Ada", verkondigt hij. Hoewel er genoeg mensen zijn die altijd alleen met hun bordje eten op schoot zitten of niet de middelen hebben om uit eten te gaan, leert de ervaring Jan en Ada, dat mensen het best moeilijk vinden om over de drempel te stappen. Een die Jan langs deze weg hoopt weg te nemen want: "Het is vooral gezellig. Aan tafel ontstaan leuke gesprekken, mensen zijn er even uit en er wordt lekker gegeten."

Anders dan met Kerst wil Jan gewoon omstreeks etenstijd zijn diner op tafel zetten en belangrijk te melden is dat er geen avondvullend programma aan verbonden is. "We eten omstreeks 17.30 uur. Dat doen we natuurlijk wel op ons gemak. Na afloop keuvelen we nog even na en daarmee is het klaar", doet hij uit de doeken. "Het is niet de bedoeling om elk maand dezelfde mensen te ontvangen. Ik wil zoveel mogelijk verschillende mensen een plezier doen", meldt Jan. Aanschuiven is kosteloos. Jan doet wel gelijk een oproep aan supermarkten, de bakker, slager, groenteboer én mensen die producten over hebben om deze aan hem te doneren.

Jan: "Er wordt veel nodeloos weggegooid. Groente en fruit waar slechts op één puntje iets een beetje mis mee is. Ik kan er echter bijna altijd nog iets van maken. Neem bijvoorbeeld onverkoopbare appels omdat ze een 'plekje' hebben. Ik snij er die stukjes uit en de rest gebruik ik om er een lekkere appeltaart van te bakken."

Meer berichten