Er worden in de regio geregeld EHBO-cursussen gehouden. Vanaf september is er een in Esch.
Er worden in de regio geregeld EHBO-cursussen gehouden. Vanaf september is er een in Esch. (Foto: )

Wat is er te doen in de regio?

EHBO

Esch - In de tien lesavonden van tweeënhalf uur van de EHBO-cursus in Esch word je opgeleid tot EHBO-er. Van verbandleer tot reanimatie, van botbreuk en splinter tot aan ziektes. Vele onderwerpen komen aan bod zodat jij niet toe hoeft te kijken als er iets gebeurt, maar kunt helpen. De opleiding is inclusief lesboekje, lesmateriaal en 1 jaar lidmaatschap van de vereniging. De prijs is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Meer: jaj.v.esch@home.nl.

Concert

Esch - Het verenigingsjaar van muziekvereniging St. Willibrordus uit Esch behoort bijna tot het verleden. "Een seizoen met veel repetities, optredens de presentatie van onze nieuwe uniformen in het kader van het 70-jarig bestaan. Maar voordat de instrumenten tijdelijk worden opgeborgen, zullen alle vier de orkesten van de vereniging - jeugd, slagwerkgroep, opleidingsorkest en de fanfare - zaterdag 6 juli een buitenconcert geven bij Autoservice van de Zande aan Broxven 4-6. Tijdens het concert, dat om 16.00 uur begint, worden ook enkele jubilarissen gehuldigd. Zo zijn Rini van Grinsven en Johan Sterks vijftig jaar lid van de vereniging, is Gerrie van der Mee veertig jaar lid van de bond en zijn Frank van de Pasch en Monique Timmers 12,5 jaar van de vereniging.

Inloopconcert

Schijndel - Zaterdag 6 juli is er een gratis inloopconcert in de Heilige Servatiuskerk in Schijndel. Tussen 13.15 en 13.45 uur is Bert Augustus de organist. Sinds 2002 is Augustus naast zijn werk in Asten als vaste bespeler verbonden aan het in 2001 gerestaureerde Smits (I) orgel (1839) in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode. Van 1994 tot aan de restauratie in 2004 was hij betrokken bij de voorbereiding van de restauratie van het Vollebregt-Smitsorgel in de Brigidakerk in Geldrop. Sinds 2011 is hij beheerder van het in dat jaar gerestaureerde Smits (I) orgel (1838) in de Willibrorduskerk in Deurne. Op het programma staan zaterdag werken van Mozart, Schumann, Bruhns en Bach.

Nieuwe start

Meierijstad - In de aanloop naar de realisatie van een nieuw wijkgebouw aan de Papaverstraat in Schijndel, hebben vertegenwoordigers van de Stichting Woonservice Boschweg, KBO Boschweg, de Wijkraad Bloemenwijk, een betrokken buurtbewoonster de afgelopen maanden hard gewerkt om tot een beheerorganisatie voor dit nieuwe wijkgebouw te komen. Deze beheerorganisatie in oprichting is bereid gevonden om, met ondersteuning van Welzijn de Meierij, tijdelijk het beheer van de oude Vossenberg over te nemen van de stichting Bloemenwijk Schijndel. Deze stichting had eerder aangegeven het beheer van de Vossenberg niet langer te kunnen voeren. Wethouder Jan Goijaarts: "Ik ben blij met deze oplossing. Deze samenwerking maakt het mogelijk om, ook in de periode totdat het nieuwe wijkgebouw er is, het huidige wijkgebouw open te houden, zodat de wijkbewoners elkaar kunnen blijven ontmoeten."

Lezen

MEIERIJSTAD - Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de zomervakantie niet lezen, soms wel één of twee niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling. Dat wordt de zomerdip genoemd. Om de zomerdip tegen te gaan, starten de bibliotheken in Meierijstad weer met het project 'Leesmiljonairs'. Alle deelnemers samen gaan proberen 1.000.000 minuten te lezen. "Leesmiljonairs kunnen in de bibliotheek een speciaal boekje ophalen waarin ze per week opschrijven hoeveel minuten ze gelezen hebben. Het zelf lezen thuis, maar ook voorlezen en het bezoeken van de bibliotheek tellen mee. Kinderen verdienen met hun leesminuten bronzen, zilveren en gouden diploma's en cadeautjes. Zo'n diploma is bovendien het (vlieg)ticket voor het Leesmiljonairsfeest in de Kinderboekenweek, op vrijdag 4 oktober. Zo lees je je rijk." Alle minuten van de deelnemende lezers worden bij elkaar opgeteld en per week wordt de tussenstand bijgewerkt op de speciale leesmeter in de bibliotheken van Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Erp.

Meer berichten