Deze week wordt de laatste van zestien woningen die in opdracht van de stichting VoorHelvoirt Duurzaam zijn gebouwd opgeleverd.
Deze week wordt de laatste van zestien woningen die in opdracht van de stichting VoorHelvoirt Duurzaam zijn gebouwd opgeleverd. (Foto: )

Den Hoek over drie jaar volgebouwd

Peter Corvers

Afronding in 2022 met 175 woningen

Eind deze week wordt de laatste van zestien duurzame woningen in Den Hoek in Helvoirt opgeleverd. Aan de noordkant van het spoor moeten in 2022 zo'n 175 woningen staan.

HELVOIRT - Dat zijn er nu zo'n 65. Voorjaar 2020, na afronding van de tweede bouwfase, is het bouwproces met circa 85 huizen halverwege. In de twee jaar daarna gaat het bouwtempo flink omhoog en wordt Den Hoek volgens planning met nog eens 80 woningen voltooid. "Er is een grote vraag naar woningen", verklaart Marco Flaman, projectleider openbare ruimte van de gemeente Haaren die vaart.

In februari legde Brecht Gerritse, voorzitter van de Stichting Voorhelvoirt Duurzaam, de eerste steen voor de zestien woningen. Na de start van Den Hoek met elf starterswoningen in 2014 is dit het tweede bouwproject van deze stichting die werkt via Collectief Opdrachtgeverschap (CPO). "Wij bouwen betaalbare en energiezuinige woningen voor alle doelgroepen zonder winstoogmerk", zegt Gerritse. "Deze zestien duurzame woningen hebben nog een gasaansluiting, dat is vooral een kostenafweging." De woningen zijn verkocht voor 185.000 euro tot 225.000 euro.

De Stichting Voorhelvoirt Duurzaam heeft met de Utrechtse architect Jan Wijnand Groenendaal en de deelnemers regelmatig om de tafel gezeten. "Het uitgangspunt voor de woningen was fris en eigentijds", zegt Groenendaal. "In overleg is gekozen voor donkerkleurige bakstenen, vlakke dakpannen, antracietkleurige kozijnen en frisse donkergele voordeuren. Daarnaast heb ik met elke bewoner om de keukentafel gezeten voor individuele wensen, zoals de keuken voor of achter, indeling van slaapkamers enzovoort. Geen enkele woning is dus hetzelfde."

HendriksCoppelmans Bouwgroep uit Uden kijkt terug op een voorspoedige samenwerking. "Onze uitdaging is het elke bewoner naar de zin te maken", zegt projectmanager Ron Cornelissen. "De bouw is zeer voorspoedig verlopen." Het bouwrijp maken van de fasen 3 en 4, langs het spoor, begint komend voorjaar., daarna start de bouw van de laatste 80 woningen. "Daarvoor ligt een stedenbouwkundige opzet, die is nog indicatief", zegt Flaman. "Daar kunnen nog kleine wijzigingen in komen, zoals de precieze grenzen van de kavels en infrastructuur."

Op dit moment vindt er archeologisch onderzoek plaats in het gebied direct over het spoor. Er zijn sporen gevonden uit de IJzertijd en de Bronstijd. Op zaterdag 13 juli is er een kijkdag. Langs het spoor komt een 180 meter lange aarden wal als geluidwerende voorziening. "Dat moet een natuurlijk aanzien krijgen, een parkachtige omgeving", zegt Flaman. Het hoogste punt van de wal is zo'n vijf meter. Voor de derde bouwfase komt Brecht Gerritse met een eigen ontwerp. "Een hofje waar meerdere bewoners samen mede-eigenaar zijn van de grond", zegt de ontwerper. "Ieder heeft wel een eigen tuintje maar deelt de overige grond. Maar de kopers beslissen. Uiteindelijk gaat het erom wie traditioneel wil wonen en wie in een hofje."

Meer berichten