Witte Paters in Afrika. Graag aanmelden voor de lezing via info@muboboxtel.nl. Foto: Erfgoedcentrum Kloosterleven in Sint Agatha.
Witte Paters in Afrika. Graag aanmelden voor de lezing via info@muboboxtel.nl. Foto: Erfgoedcentrum Kloosterleven in Sint Agatha. (Foto: Erfgoedcentrum Kloosterleven in Sint Agatha)

Honderdvijftig jaar Witte Paters in Afrika

Boxtel - Op zondag 14 juli verzorgt Witte Pater Piet Buijsrogge in Museum Boxtel een lezing over de bijdrage van de Witte Paters aan de sociaal-economische ontwikkeling in Afrika. Hij vertelt over instituten en activiteiten waarbij hij zelf betrokken is geweest. Het ging de Witte Paters niet om het winnen van zieltjes, maar juist om de lokale bevolking op te leiden en te leren om op eigen benen te kunnen staan. Piet Buijsrogge heeft zijn missiewerk in Afrika, met korte onderbrekingen, verricht van 1963 tot 2006. Het is van 11.15 tot 13.00 uur. De Franse kardinaal Lavigerie sticht in 1868 de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika. Een jaar later volgen de Missiezusters van Onze Lieve-Vrouw in van Afrika. De Zusters waren nodig om in contact te kunnen met de moslimvrouwen in Afrika. Lavigerie is een zeer bewogen man, die strijdt tegen oorlog, hongersnood en slavernij. Hij stimuleert de missionarissen zich te verdiepen in Afrikaanse talen en culturen. De Paters (en ook de Zusters) gaan in het wit gekleed en worden daarom in de volksmond Witte Paters en Witte Zusters genoemd. In Nederland waren de Witte Paters sinds 1892 gevestigd in het Klooster Sint Charles in Boxtel.

Meer berichten