Rob en Godelieve stonden aan de geboortewieg van de Atelierroute die dit jaar het eerste lustrum viert. Foto: Wendy van Lijssel
Rob en Godelieve stonden aan de geboortewieg van de Atelierroute die dit jaar het eerste lustrum viert. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Atelierroute: kunst voor en door velen

Wendy van Lijssel

'Wij zijn pioniers geweest'

In 2011 werd in Sint-Michielsgestel de eerste editie van de Atelierroute georganiseerd. Het kunstzinnige evenement ontwikkelde zich door de jaren heen. De 5e editie van de kunsthappening wordt gehouden op zaterdag 14, zondag 15, zaterdag 21 en zondag 22 september van 12.00 uur tot 17.00 uur. Maar liefst 55 kunstenaars in uiteenlopende disciplines verspreidt over de kernen van Sint-Michielsgestel heten iedereen gastvrij welkom. Rob en Godelieve Steendijk uit Sint-Michielsgestel stonden aan de geboortewieg van de Atelierroute en melden trots: "Wij zijn pioniers geweest."

SINT-MICHIELSGESTEL - Godelieve en Rob Steendijk zijn creatief. Godelieve schildert al haar hele leven en Rob fotografeert. Toenmalig buurtbewoonster Cecile Verhoeven bedacht daarop samen met Godelieve om onder de noemer Beekvliet Cultureel in 2009, een expositie te organiseren voor kunstenaars uit de kern Sint-Michielsgestel. Het was de voorloper van de huidige Atelierroute die door alle kernen van genoemde gemeente voert want: "Het was een dusdanig succes dat er gevraagd werd om een uitbreiding met alle kernen", aldus Godelieve en Rob. Het echtpaar zet er de schouders onder waarna in 2011 de eerste editie plaatsvond. Er namen 33 kunstenaars deel, maar het 'nieuws' verspreidde zich snel. Twee jaar later waren er maar liefst 97 kunstenaars die deelnamen. Daarmee werd het bestaansrecht van de Atelierroute vet onderstreept. Iets wat het echtpaar niet zo gek vindt want: "Er is van meet af aan een enorme behoefte geweest van kunstenaars om aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien wat zij maken. Gelijktijdig blijkt dat mensen het leuk vinden om te zien hoe een en ander tot stand komt." Doelstelling was én is om het gebeuren laagdrempelig te houden. Er wordt geen entree geheven. Niemand hoeft zich vooraf te melden en de tijdspanne van de visite is vrij. Deelnemers openen hun werkruimte en vullen zelf de middagen in. Dat wordt op diverse manieren gedaan. De een houdt een mini-expositie bij hem/haar thuis, de anders is ook aan het werk en laat zien hoe iets gecreëerd wordt of een combinatie van beiden. Terwijl de een zorgt voor een kopje koffie/thee en een plakje cake staat bij de ander de wijn koud en staan er knabbels op tafel. De invulling is voor iedereen vrij. "Deelnemers zijn vaak al in een vroeg stadium bezig met de Atelierroute. Het stimuleert kunstenaars om iets te maken waarvan ze weten dat het bekeken gaat worden", weten Godelieve en Rob. De Atelierroute ontwikkelde zich door de jaren heen. In 2015 werd het een stichting en inmiddels is er een 8-koppige kerngroep die alles in goede banen leiden. Om ook jeugd te betrekken was er een scholenproject waarbij basisschoolkinderen onder leiding van een kunstenaar aan de slag zijn geweest. Hun werken zijn te bewonderen op de overzichtstentoonstelling met als thema vijf die van vrijdag 13 t/m 20 september gehouden wordt in De Meander.

Meer berichten