De Vughtse wethouder Toine van de Ven: "Geweldig dat de provincie ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers realiseert."
De Vughtse wethouder Toine van de Ven: "Geweldig dat de provincie ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers realiseert." (Foto: )

'N65 voor fietsers een stuk veiliger'

Peter Corvers

Fietsers gescheiden van autoverkeer

Haaren trok het budget voor rijksweg N65 onlangs op van 3 tot 5,7 miljoen. Van dat extra geld komt er onder meer een tunnelbak voor autoverkeer waardoor fietsers veiliger kunnen oversteken. Voor Vught gelden hele andere cijfers.

HAAREN - De gemeente Haaren werkt voor de reconstructie van de N65 samen met Vught. Deze gemeente legt 30,2 miljoen euro op tafel voor de rijksweg die op drie plekken ongelijkvloers wordt aangelegd. Maar Vught moet ook voor andere rijksinfra fors lappen: het spoor, dat in Vught deels wordt verdiept, kost Vught 23,6 miljoen. "Daar is de rek ook uit", zegt de Vughtse wethouder Toine van de Ven (o.m. financiën en openbare ruimte) over die voor Vught gigantische investeringen. "Het is nu ook klaar wat wij kunnen doen voor rijksinfra. Voor die 54 miljoen had je natuurlijk heel veel andere dingen kunnen doen. Maar je moet dat bedrag wel zien over een hele lange periode. Straks hebben heel veel mensen decennia lang plezier van de ongelijkvloerse kruisingen die in plaats komen van stoplichten. En betere fietsvoorzieningen. Voor zowel Helvoirt als Vught is het geweldig dat de provincie ongelijkvloerse fietskruisingen realiseert. Fietsers worden straks gescheiden gehouden van het autoverkeer, ook bij het doorgaand fietsverkeer richting Tilburg waar ze straks onder de weg door kunnen. Dat is een stuk veiliger." Volgens Van de Ven betekent die 54 miljoen niet dat Vught nu geen geld meer heeft voor andere zaken, zoals de oppositie stelt. "We moeten wel kritischer kijken. Zo geven we extra geld aan jeugdzorg en dorpshuis Battle Axe in Cromvoirt. Ook in sportaccommodaties is flink geïnvesteerd."

De Vughtse partij PvdA-GroenLinks (Van de Ven is afkomstig uit de lokale GroenLinks-afdeling) praat sinds kort met de Haarense partij Progressief 96 over samenwerking. Na opsplitsing van de gemeente Haaren op 1 januari 2021 willen beide partijen als een partij de Vughtse raad in. Gelijk optrekken is voor Van de Ven daarbij het uitgangspunt. "We doen er goed aan te voorkomen dat er een vertegenwoordiging op dorpsniveau in de raad komt, zoals destijds met Rosmalens Belang. Aan Vught de verantwoordelijkheid de hand te reiken aan de collega's in Haaren en samen een nieuwe partij te vormen. Het is het sterkste als we samen een start maken. Niet: kom er maar bij ons bij."

Verlies van eigen identiteit als Helvoirt straks bij Vught zit, is volgens Van de Ven niet aan de orde. "Nee, daar ben ik echt niet bang voor. Om verschillende redenen: Helvoirt is een dorp met een omvang die er toe doet. Het dorp weet zelf heel veel voor elkaar te krijgen, heeft een sterk gemeenschapsgevoel waardoor je niet zomaar om Helvoirt heen kunt. Het zou heel raar zijn als de gemeente dat zomaar opzij kan schuiven. Er ligt een opgave bij de gemeente Vught om te laten zien: wij zijn er straks ook voor Helvoirt. Wij willen ook leren hoe zij daar dingen doen. Want wij kunnen nog veel leren van de initiatiefrijkheid van wat mensen in Helvoirt zelf op poten weten te zetten."

Meer berichten