Lennox rijdt al enige jaren op een motor en verschijnt binnenkort aan de start bij het 24-Uurs Solexrace Festival. Foto: Wendy van Lijssel
Lennox rijdt al enige jaren op een motor en verschijnt binnenkort aan de start bij het 24-Uurs Solexrace Festival. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Lennox geeft vol gas op de Solexrace

Wendy van Lijssel

'Ik wil gewoon hard rijden'

Hij is, zoals ze dat zo mooi zeggen, pas 'twee turven' hoog, maar voor den duvel niet bang. De 6-jarige Lennox Rooijendijk uit Sint-Michielsgestel rijdt al enkele jaren motor, doet sinds kort aan wedstrijden waarbij de eerste bekers al staan te blinken en is zo meldt hij resoluut 'niet bang om te vallen en zich zeer te doen.' Het weekend van vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus is hij te vinden op het 24-Uurs Solexrace Festival in Heeswijk-Dinther waar hij deelneemt aan de Brascross in de luierklasse.

SINT-MICHIELSGESTEL – Als we arriveren in huize Rooijendijk is de jonge motorcrosser Lennox helemaal klaar voor zijn eerste interview, wat als het aan hem ligt niet zijn laatste zal zijn want: "Ik wil net zo goed worden als Jeffrey Hellings. Die rijdt echt iedereen voorbij", laat hij gelijk weten. De 6-jarige crosser is gekleed in zijn 'racekostuum' en ook zijn motor staat klaar. Dát Lennox als 4-jarige al op een motor stapte is niet zo gek. Hij kreeg de liefde met de paplepel ingegoten. "Papa (Maikel Rooijendijk) rijdt ook motor. Hij en opa Jan (Rooijendijk) trainen me", vertelt Lennox om nonchalant toe te voegen. "Mijn eerste motor was een PW-50. Ik was nog te klein voor een grote, maar toen ging ik heel hard groeien en nu heb ik een Husqvarna." Eerstgenoemde was er een waar voor zijn eerste rit zijwieltjes aanzaten die er gelijk die dag ook afgeschroefd konden worden. Laatstgenoemde is een grotere automaat met meer snelheid en kreeg hij voor zijn 6e verjaardag eind 2018. Na de vakantie gaat Lennox naar groep 3 van basisschool De Bolster om te leren lezen, schrijven en rekenen, maar motorrijden kán hij al. Dat laten ook de bekers zien die hij de afgelopen tijd al won tijdens zijn eerste wedstrijden. Lennox opgetogen: "Dan zeggen ze 'start', zwaaien met een groene vlag. Dan mag je zo hard mogelijk racen. Wie het eerste weg is, heeft de kopstart. Bij de finish is het een geblokte vlag." Voor je überhaupt een baan mag betreden of aan zoiets mag deelnemen is het zaak aangesloten te zijn bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Daarmee krijg je het recht overal te trainen. Iets wat Lennox de afgelopen jaren her en der deed. Intussen is hij lid van MC Lidu in Den Dungen. Woensdag, donderdag, maar ook zaterdag en zondag staan in het teken van motorcross met trainingen en wedstrijden. Dat lijkt veel, maar Lennox heeft er plezier in: "Ik heb van papa en opa geleerd hoe ik moet staan om bulten, en hangen om bochten te nemen. We oefenen ook met pionnen. Dat is echt gemakkelijk", vertelt de crosser. Dat vindt hij niet als het parcours droog is en de sporen diep. Lennox glorieert als het flink geregend heeft en de modder om zijn oren spat. Bang om te vallen en zich zeer te doen is hij niet. "Dat is nog nooit gebeurt", meldt hij stoer. De eerste gewonnen bekers smaken naar meer dus is hij van de partij bij het 24-Uurs Solexrace Festiva in de luierklasse. Aan tactiek wordt niet gedaan. Lennox: "Ik wil gewoon hard rijden."

Meer berichten