Peer van Hoof is sinds 1 juli de nieuwe voorzitter van de Vereniging 55+ Helvoirt.
Peer van Hoof is sinds 1 juli de nieuwe voorzitter van de Vereniging 55+ Helvoirt. (Foto: )

'Nog veel verborgen talent in Helvoirt'

Peter Corvers

Nieuwe voorzitter Vereniging 55+

"Helvoirt is een bruisend dorp met enorm goede initiatieven. Het wordt eens tijd daar een bijdrage aan te leveren." Peer van Hoof (68) is de nieuwe voorzitter van de Vereniging 55+.

Helvoirt - "Ik heb eigenlijk veel te weinig geparticipeerd in het dorpsleven in Helvoirt", biecht Van Hoof op die Thea van Lith opvolgt. Maar schuldbewust voelt dat niet. "Nee, zo zit ik niet in elkaar." Geboren in Mill, afkomstig uit een gezin met elf kinderen, woont Peer van Hoof inmiddels 28 jaar met zijn vrouw Annemarie "met veel plezier" in het dorp aan de Leye. Anderhalf jaar geleden zette hij een punt achter zijn arbeidzame leven. Na zijn studie economie in Amsterdam (UvA) hield zijn werk in de marketing hem ver van Brabant, zelfs in Borne en Enschede. In 1991 bracht een baan in Den Bosch hem terug naar zijn geboorteprovincie. Zeven jaar later maakte hij de overstap van bedrijfsleven naar onderwijs. "Directeurtje spelen is leuk maar daar lag mijn ambitie helemaal niet", verklaart hij die switch. "Ik wilde met studenten stoeien." Hij doceerde economie en wiskunde.

De Vereniging 55+, met als thuisbasis het HelvoirThuis, biedt een groot aantal activiteiten aan. Van klaverjassen tot gymnastiek, van line dancing tot fietsen, van luisteren naar muziek tot een potje biljarten. "We zijn een mantel van activiteiten", vat Van Hoof dat aanbod samen. "Er zit bij de club een gedrevenheid om actief te zijn met en voor anderen. Dat vind ik heel boeiend. Ik denk dat er nog meer kan. We heten Vereniging 55+ en die plus intrigeert mij. Daar zit nog veel verborgen talent dat we nog niet hebben aangesproken. Vooral veel mensen tussen 55 en 65 zijn nog geen lid. Dat kan anders. Wellicht spreken onze activiteiten deze groep onvoldoende aan maar dat wil niet zeggen dat we de verkeerde dingen doen. Maar we moeten kijken naar wat die groep meer aanspreekt."

Het water in de fontein in de tuin van Peer en Annemarie zorgt voor een aangenaam, rustgevend geluid. Kan de nieuwe voorzitter wat concreter zijn? "Ik zou een aantal vernieuwende activiteiten willen toevoegen", zegt hij. "Zo bekijkt het bestuur of we in het HelvoirThuis een kleinschalige bioscoop kunnen starten. En of een wijnproeverij haalbaar is. Die activiteiten spreken weer nieuwe groepen aan."

Meer leden is geen doel op zich. "Het is niet de ambitie om heel groot te worden. Belangrijk is dat we voor mensen iets kunnen betekenen." Dan terughoudender: "Ik zit er net een maand en heb eigenlijk nog maar heel weinig met mensen kunnen spreken. De komende tijd wil ik mijn oor te luisteren leggen: wat wil men en wat willen we met elkaar?"

Helvoirt hoort straks bij Vught. "Wij weten zeker dat wij als vereniging met onze activiteiten een cadeautje aan Vught geven." Peer laat een gulle lach klinken, niet de eerste keer trouwens tijdens het gesprek. "Wat dat voor cadeautje is? Nou, een bruisend dorp met veel initiatieven die hier gebeuren. Maar we zijn niet te beroerd om leuke dingen die ze in Vught doen naar Helvoirt te halen." En weer die lach!

Meer berichten