Maartje Stam kruipt in de rol van Roodkapje in de huidige tijd bij 'Lang en gelukkig, maar dan anders'. Foto: Wendy van Lijssel
Maartje Stam kruipt in de rol van Roodkapje in de huidige tijd bij 'Lang en gelukkig, maar dan anders'. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

'Lang en gelukkig, maar dan anders'

Wendy van LIjssel

'Dit is echt voor de hele familie'

"Ik had al behoorlijk wat podiumervaring, maar ik heb hier de afgelopen tijd zovéél geleerd." Aan het woord is de 18-jarige Maartje Stam uit Den Dungen die afgelopen week haar debuut maakte tijdens de première van de (grote) theaterproductie Lang en gelukkig, maar dan anders', van Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther, waarin ze gelijk een behoorlijke rol kreeg en als een moderne Roodkapje het publiek meeneemt in een, zo meldt ze, herkenbaar en hilarisch verhaal.

DEN DUNGEN - Al op de lagere school begon Maartje Stam met toneelspelen. "Ik heb bij MIK in Vught in drie producties meegedaan en ook op de middelbare school bij eenzelfde aantal stukken op het toneel gestaan", vertelt ze opgewekt. Onervaren kan je haar dus niet noemen, maar zo vervolgt ze enthousiast, "Ik heb hier de afgelopen tijd echt heel veel geleerd zoals bijvoorbeeld hoe ik op een (groot) podium moet staan." Met 'hier' doelt ze op de spelersgroep van Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Nadat ze verleden jaar 'Lucifer' in De Kersouwe zag, besloot ze direct om zich aan te sluiten. "Ik vond het zo fántástisch en gááf dat ik hier ook onderdeel van uit wilde maken." Het goede nieuws is dat er altijd voor iedereen die zich aansluit een rol is. Welke wordt uiteindelijk bepaald door de regisseur, in deze Rowdy Pelgrim, na een aantal speltrainingen waarmee het seizoen aan het begin van het jaar begonnen wordt. "Dan zijn er opdrachten waarin je onder andere moet improviseren, er wordt bekeken hoe snel je een tekst leert, maar ook de chemie die er is of ontstaat tussen spelers", weet Maartje. Hoewel spelers aan mogen geven welk rol zij prefereren is het uiteindelijk Pelgrim die bepaalt waar iemand het best mee uit de verf komt. Omdat het haar Kersouwe debuut is had ze niet gerekend op een behoorlijke rol en dus was en is ze blij verrast met haar personage van Roodkapje. Het stuk 'Lang en gelukkig, maar dan anders', is een humoristische mix van klassieke sprookjes zoals Roodkapje en Assepoester, neergezet in een moderne setting waarbij de stereotypen overeind blijven. Aansluitend daarop speelt een en ander zich niet af op een sprookjesachtig kasteel, maar op camping de Mossel. "De sprookjesfiguren zijn herkenbaar, maar dan anders. Ze worden neergezet in deze tijd. Roodkapje heeft dus niet per definitie een roodkapje op, maar je ziet dat zij het is. Je zou haar zo op een camping tegen kunnen komen", zo wordt uitgelegd. Volgens Maartje is 'Lang en gelukkig, maar dan anders', een hilarisch en herkenbaar verhaal met meerdere lagen waarin veel onverwachte dingen gebeuren en leuk voor iedereen vanaf 8 tot 88 jaar. "Dit is echt voor de hele familie", stelt ze resoluut om nog toe te voegen: "Toneelspelen is mijn passie. Door in de huid te kruipen van iemand anders kan ik mijn energie kwijt. Het is een goede uitlaatklep en verder levert het leuke herinneringen op met de cast en mede acteurs."

Meer berichten