Een terugblik

  Column

Er zit weer een bestuursperiode op. Alweer vier jaar voorbij. Dus dit zou zomaar mijn laatste column kunnen zijn. Daar hoort een terugblik bij.

De kans is natuurlijk klein dat er over drie weken al een nieuw college zit in onze gemeente Haaren. Na de verkiezingen van 21 maart, worden de nieuwe (en blijvende) gemeenteraadsleden op 29 maart beëdigd. Vaak beginnen rond die tijd ook de besprekingen met en tussen de politieke partijen.

Soms loopt dat vlot, soms kost dat heel wat tijd. Soms is de samenstelling vanzelfsprekend, soms moet er stevig onderhandeld worden. Van de negen keer dat ik betrokken ben geweest was de uitkomst vaker verrassend dan logisch. Om heel verschillende redenen overigens.

Een terugblik leert daarbij, dat er tegenwoordig geen tijdsdruk op de collegevorming zit, terwijl vroeger (als ik me niet vergis tot 2002) er wel een tijdslimiet op zat. Precies zes weken na de gemeenteraadsverkiezingen werden in een op die dag verplichte raadsvergadering de wethouders gekozen.

In onze gemeente kan ik me niet herinneren, dat dit problemen opleverde. Er was altijd binnen die zes weken een akkoord bereikt door de partijen en de kandidaat wethouders waren vooraf bekend. In andere gemeenten is het wel eens voorgekomen, dat er gewoon gestemd moest worden. Met soms dus grote verrassingen tot gevolg.

Eerlijk gezegd ben ik helemaal niet bezig met een terugblik. En ben ik dat ook nog niet van plan. Veel tijd gaat zitten in alles rondom de verkiezingen. Als ik posters en folders zie, denk ik wel eens dat er in al die jaren niet veel veranderd is. Maar als je facebook, websites, twitter en zo volgt, zie je duidelijk ook de moderne tijd.

Ook het werk van een wethouder gaat gewoon door. In het verleden was dat wel anders. Dan werd je na de verkiezingen demissionair, zoals dat heette. Je moest nog zes weken op de winkel passen. Nu blijf je gewoon in functie. Tot de nieuwe wethouders door de nieuwe raad worden benoemd.

Nieuwe raad

Geen terugblik dus nu. Wel een vooruitblik dan? Nee, ook niet. Want dat heeft op dit moment geen zin. De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan of zijn als u dit leest misschien al geweest. Hoe dan ook, op 21 maart, 's avonds laat, is bekend welke 15 inwoners de nieuwe gemeenteraad van Haaren gaan vormen. En of er grote verschuivingen hebben plaatsgevonden. En wat later ook wie er gesprekken gaan voeren over een nieuw college.

Gezien mijn plaats op de lijst kom ik, denk ik, wel in de gemeenteraad. Maar over het nieuwe college kan ik natuurlijk ook niets zeggen.

Even afwachten. Misschien krijg ik ineens wel heel veel tijd. Heb ik ook tijd voor een terugblik.

Meer berichten