Logo meierij.nl


Ton Lomans (57) komt uit Schijndel, maar is al sinds 1988 al niet meer als speler weg te slaan bij de Kersouwe.
Ton Lomans (57) komt uit Schijndel, maar is al sinds 1988 al niet meer als speler weg te slaan bij de Kersouwe.

Komisch muziektheater in Heeswijk-Dinther met Schijndelse inbreng

  Cultuur

Voor twee avonden wordt café De Zwaan in Heeswijk-Dinther omgetoverd tot een waar en plezierig theater. Theatergroep BLUV speelt er op 29 juni de tragikomische voorstelling De miraculeuze comeback van Mea L. Loman. Een stuk vol humor en muziek. Regisseur Harold Schraven (44): "Met deze komedie is het tijd om te lachen, maar laten we ook de kleinzerigheden van mensen zien."

REGIO - Mea, huisvrouw en amateur-chansonnière, was vooraanstaand lid van 'Zon en Vreugd', een vereniging die optreedt voor bejaarden en gehandicapten. Toen de spanningen in het gezin hoog opliepen, hield ze het voor gezien. Maar het artiestenbloed blijft kolken.
Mea's feministische buurvrouw spoort Mea aan voor een stukje zelfontplooiing te kiezen en ze gaat ervoor. Maar haar poging een come-back te maken wordt niet door iedereen gewaardeerd. De problemen thuis spelen weer op en daarnaast voeren afgunst en (zelf)overschatting bij het huidige artiestenclubje de boventoon. Tegelijkertijd lijkt er niets veranderd, maar past Mea er nog wel tussen?

Harold Schraven
Regisseur Harold Schraven is geen onbekende in de Heeswijkse theaterwereld; jarenlang regisseerde hij de volwassenengroep in de Kersouwe. Daarnaast speelde hij met Theatergroep BLUV ook de meer dramatische stukken Moeder Courage en haar kinderen en Agnes B. in Heeswijk-Dinther. "De motivatie om dit stuk te spelen is om kleinzerigheden van mensen te laten zien en waar egoïsme toe kan leiden. En verder is het er tijd voor om te lachen en te ontspannen." Schraven speelt zelf een rol in het stuk én hij is verantwoordelijk voor de muzikale invulling van het stuk.

Ton Lomans
Ton Lomans (57) komt uit Schijndel, maar is al sinds 1988 al niet meer als speler weg te slaan bij de Kersouwe. In Schijndel begon hij Theatergroep Wildeman, een gezelschap dat om de 2/3 jaar een productie maakt op een unieke locatie.
"Nu speel ik Huib, de werkeloze echtgenoot van Mea. De relatie met Mea botert niet echt vanwege haar constante drang om op te treden met haar voormalig ensemble 'Zon en Vreugd'. Daarnaast voelt Huib zich toch al gedegradeerd nu hij geen meer heeft en hij voelt zich schuldig over het lot van zijn depressieve zoon Freek. Al met al een interessante man om neer te zetten."

Talent
In 'Mea' zetten de spelers elkaar voortdurend op komische wijze op hun nummer, onder begeleiding van muziek en zang. Het stuk is geschreven in de jaren '80 en die tijd is in de voorstelling goed zichtbaar. Theatergroep BLUV is geen vaste groep, de cast wordt bij elke nieuwe voorstelling geselecteerd door middel van audities. Schraven: "Spelers met meer ervaring en passie willen ook bijleren, hun talent ontwikkelen en op een hoger niveau komen in verschillende genres. Door de cast te selecteren uit audities, vormt zich een groep met spelers die aan elkaar gewaagd zijn en zich beter kunnen ontwikkelen door het tegenspel dat geboden wordt." Begin deze maand werd de Bossche regisseur onderscheiden met de KAM-ring, een Brabantse cultuurprijs die hij ontving vanwege zijn verdiensten op theatergebied.

Voorstellingen
De voorstelling speelt op donderdag 29 juni om 20.00 uur in Café de Zwaan in Heeswijk-Dinther. Kaarten kosten 14 euro en zijn te koop via www.tgbluv.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten