Jan Kruijsen is in 1874 geboren in Liempde en in 1938 als inwoner van Oirschot overleden in een Eindhovens ziekenhuis.
Jan Kruijsen is in 1874 geboren in Liempde en in 1938 als inwoner van Oirschot overleden in een Eindhovens ziekenhuis. (Foto: Rini van Oirschot)

Het leven en werk van Jan Kruijsen in Boxtel

  Cultuur

Redactie

In het kader van de lopende expositie over Jan Kruijsen staat in Museum Boxtel op zondag 3 juni om 11.15 uur een lezing en film op het programma over het leven en werk van de Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen.

Boxtel/Schijndel - Spreker is historicus Frank van Doorn, auteur van het onlangs verschenen boek 'Het leven is de grootste kunst, de Brabantse schilder Jan Kruijsen'. Na de pauze wordt de film 'Jan Kruijsen, unnen aorige miens' vertoond, waarin de maker Hans van Liempt in de voetsporen treedt van Jan Kruijsen aan de hand van gesprekken met oog- en oorgetuigen.

Jan Kruijsen is in 1874 geboren in Liempde en in 1938 als inwoner van Oirschot overleden in een Eindhovens ziekenhuis. Jan Kruijsen was landschapsschilder en portrettist.

Als autodidact kan zijn stijl niet eenduidig tot een bepaalde school worden gerekend. Maar hij heeft zich uiteraard wel laten inspireren door tijdgenoten als Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne en van Gogh. Zijn vroege werken worden geduid als meer impressionistisch, terwijl zijn latere werken meer expressionistisch van aard zijn. Daarnaast experimenteerde hij graag, zodat ook kubistische invloeden zijn te zien. Zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land is kenmerkend in zijn werk.

Frank van Doorn heeft na zijn middelbare school in Boxtel, geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en behaalde daar in 2011 zijn mastergraad. Hij is bestuurslid van Heemkunde Boxtel en heeft zich in die functie gericht op de geschiedenis van Boxtel en van Noord-Brabant. Hij woont nu in Schijndel en werkt bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. Mede vanuit die achtergrond heeft hij het boek over Jan Kruijsen geschreven met titel 'Het leven is de grootste kunst. De Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen'. Voor het boek heeft Frank van Doorn samen met zijn moeder veel plekken bezocht.

Meer berichten