Toenmalige MUBO-voorzitter Jan van Homelen houdt de openingsspeech op 14 maart 2014. Meer over MUBO: www.muboboxtel.nl.
Toenmalige MUBO-voorzitter Jan van Homelen houdt de openingsspeech op 14 maart 2014. Meer over MUBO: www.muboboxtel.nl. (Foto: MUBO)

Museum Boxtel viert eerste lustrum met thema nostalgie

  Cultuur

Museum Boxtel viert haar vijfjarig bestaan op zondag 17 maart van 12.00 tot 17.00 uur. Onder het thema nostalgie heeft MUBO een feestelijk programma samengesteld, waarbij met name aan de kinderen is gedacht.

Boxtel - "Zij zijn immers de toekomstige hoeders van ons cultureel erfgoed. Er worden oude ambachten gedemonstreerd, er zijn oud-Hollandse spelletjes, je kunt leren trommelen en vendelzwaaien en als klapper op de vuurpijl is er een prijsvraag waarmee de winnaar vier kaartjes voor de Efteling wint. Uiteraard zijn entree, drankjes en versnaperingen gratis."

De dag start met een nostalgisch optreden van de schoolband ‘Angela’s Project'. Eerst om 12.30 uur en daarna om 13.30 uur. "Dan zijn er, op verschillende tijdstippen, poppenkastvoorstellingen en kunnen kinderen leren trommelen en vendelzwaaien. Doorlopende activiteiten voor de kinderen zijn schminken, sjoelen, blik-gooien, tableau vivant (verkleden), speurtocht en kleurhoekje." Ook kan het aantal knikkers in de glazen pot worden geraden voor een prijs. Hendrik Verhees, een beroemde 18e eeuwse Boxtelaar, is ook aanwezig. "Je kunt je met hem vereeuwigen door het maken van een selfie." Bij het thema nostalgie horen natuurlijk ook oude ambachten. "Zo komt een sigarenmaker met tabak demonstreren hoe vroeger sigaren werden gemaakt en is er een rietvlechter die laat zien hoe rieten stoelen werden gemaakt. Er staat een weefgetouw, waarmee je kunt zien hoe het er vroeger aan toe ging tijdens de bloeiperiode van de Boxtelse weverijen." Wil je weten hoe patchwork en quiltwerk tot stand komt? "De dames van de quiltclub laten zen hoe het werkt."

MUBO opende haar deuren voor publiek op 16 maart 2014. Sindsdien hebben meer dan 15.000 mensen uit Boxtel en daarbuiten het museum weten te vinden. MUBO vertelt over de Boxtelse geschiedenis aan de hand van de door haar ontwikkelde canon van Boxtel. Daarnaast worden vijf wisselexpositie per jaar georganiseerd en zijn er circa tien lezingen op jaarbasis. "Natuurlijk vormt educatie voor kinderen een groot onderdeel van de MUBO-activiteiten." Bij het runnen van een museum komt heel wat kijken. Collectiebeheer en bedrijfsmanagement bijvoorbeeld. Ook is het gebouw museum-waardig gemaakt met onder meer UV-werende folie en professionele belichting: allemaal bewerkstelligd door ruim 50 onbezoldigde vrijwilligers. "Natuurlijk heeft MUBO nog ambities voor de toekomst, stilstand is immers achteruitgang. Nog dit jaar start een herinrichting."

Meer berichten