Wouter Hardy had direct op persoonlijk en muzikaal vlak een klik met Duncan Laurence. Foto: Lotte Spek Photography
Wouter Hardy had direct op persoonlijk en muzikaal vlak een klik met Duncan Laurence. Foto: Lotte Spek Photography (Foto: Lotte Spek Photography)

Boxtelse Wouter en Duncan Laurence

  Cultuur

Wendy van Lijssel

'We hadden meteen een klik'

Hoewel hij de halve finale van het Eurovisiesongfestival op donderdag 16 mei nog moet doorlopen, wordt de Nederlandse inzending, het lied Arcade van Duncan Laurence door de bookmakers nú al als winnaar getipt. Voor de in Boxtel geboren en getogen producent Wouter Hardy, die mede aan het roer stond van het nummer zou het, vertelt hij, de kers op de taart zijn. De eerste gouden plaat is echter ook al binnen. Uiteraard is de van origine Brabander er in Israël bij en net als iedereen houdt hij zijn fingers crossed.

BOXTEL/ROTTERDAM – Het leven kan raar lopen. Hoewel Wouter Hardy al jong wist dat hij later als hij groot was 'iets' met muziek zou gaan doen, leek dat lang als muzikant te zijn. "Ik ben van jongs af aan 'gegrepen' door muziek. Als kind zat ik al met een koptelefoon op, zelf opgenomen muziek van cd en radio, te luisteren. Als 9-jarige begon ik met trompet spelen, maar nadat ik een keyboard kreeg, koos ik ervoor om piano/synthesizer te gaan studeren op Rock City Institute in Eindhoven. Ik zag het als een opstap voor het conservatorium in Rotterdam waar ik aansluitend door ging met toetsen", blikt Wouter terug. Gedurende de eerste twee jaar is hij naast zijn studie actief als muzikant bij The Dirty Daddies en Kovacs. "Het waren drukke jaren want met name Kovacs toerde in binnen- en buitenland. We speelden op grote festivals zoals Pinkpop, Sziget, North Sea Jazz, Lowlands, Glastonbury en hadden uitverkochte clubtours", aldus Wouter. Gaandeweg kwam hij steeds meer tot de ontdekking dat hij het vooral leuk vond om in de studio doende te zijn. Het maakte dat hij in zijn 2e jaar de overstap maakte naar de studierichting productie. Daar kon hij dusdanig goed zijn 'ei' in kwijt dat hij uiteindelijk stopte als muzikant om zich volledig te focussen op produceren. Hij werd gelijk getekend als producer bij muziek Publisher Sony ATV en direct aan Duncan Laurence gelinkt. "We hadden meteen een klik op muzikaal en persoonlijk vlak en zijn onmiddelijk begonnen met een aantal demo's waar hij aan werkte. De bedoeling was om singels te maken en releasen. We begonnen gelijk met een prille versie van Arcade. Duncan heeft de tekst geschreven en een gedeelte van de muziek. Daarna is hij het met Joel Sjöö verder gaan uitwerken. Ik heb uiteindelijk zijn vocaal gebruikt en er een hele nieuwe track omheen geproduceerd waarbij ik een gedeelte heb geschreven en gecomponeerd", meldt Wouter opgewekt. Dat Arcade de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival zou worden had hij nooit durven dromen. De bookmakers voorspellen een eerste plek. "Duncan is er goed in om met zijn zang mensen in te pakken. Persoonlijk denk ik dat Arcade niet direct een songfestival track is en dat het juist daarom zo goed werkt. Het heeft een eigen sound, poppy en catchy met veel emotie. Omdat het zo klein begint en groots uitpakt op het einde, raakt het mensen", denkt hij, om toe te voegen: "Hopelijk in heel Europa."

Meer berichten