Annette Jacobs en Christel Heijmans.
Annette Jacobs en Christel Heijmans.

Duo gaat leegstand te lijf

  Financieel

Op de oproep van DorpsGoed, in 2015, om te komen met een plan voor de leegstand in Den Dungen, gaven Annette Jacobs en Christel Heijmans enthousiast gehoor. Het idee om het Grienselhof tijdelijk in gebruik te nemen als creatieve broedplaats werd met een motie warm omarmd door de gemeenteraad. Daarmee werd de opdracht aan het college gegeven om het initiatief een kans te geven en te doen slagen.

Den Dungen - "Al snel belandden we samen met de gemeente in een moeizame zoektocht", aldus Annette. "Duiken, vallen, opstaan, maar vooral weer doorgaan", voegt Christel eraan toe. Beide inwoonsters van Den Dungen hebben overduidelijk het profiel van burgerinitiatiefnemers.

Vol passie blijven gaan voor een plan dat is ontstaan bij de actieve burger. "We geloven in ons plan. Op deze manier hopen we een pand voor ons dorp te behouden en daarmee ook meer vitaliteit in Den Dungen te genereren. Vitaliteit voor de burger en middenstand", vertelt Annette.

Gesprekken

"Gesterkt door positieve gesprekken met andere partijen maken dat we doorgaan. Partijen die onze plannen willen steunen, maar ook heel duidelijk benoemen dat je wel met elkaar de wil moet hebben om te slagen", legt Christel uit. De nieuwe visie van de gemeente, waarin staat dat men 'wil stoppen met het in de weg lopen van burgers met goede ideeën en initiatieven, die de gemeente als een hindermacht ervaren', ziet het duo dan ook met belangstelling tegemoet.

"Dat een burgerinitiatief zo veel tijd vergt, komt het leegstaand maatschappelijk vastgoed niet ten goede. Den Dungen ziet al ruim 4 jaar met lede ogen aan hoe de status van dit gemeentelijk monument achteruit holt."

Maar Annette en Christel hebben niet stilgezeten. "Samen met de gemeente Sint-Michielsgestel hebben we ons laten inspireren door een dorpsbreed initiatief in onze buurgemeente Liempde. De burgers van Liempde hebben vanuit stichtingen met verscheidene projectgroepen een vergaande vorm van overheidsparticipatie georganiseerd: van het aankopen, renoveren en exploiteren van een pand tot het herinrichten van het dorpsplein en het aanbrengen van elementen die het oorspronkelijke dorpse karakter versterken, zoals een kiosk en gezamenlijke kerstverlichting. We kregen regelmatig kippenvel van het verhaal van Liempde, omdat de overeenkomst zo groot is met Den Dungen. Liempde lijkt qua DNA op Den Dungen: een dorp met een agrarische oorsprong, historische kenmerken en veel vrijwilligers."

Meer berichten