Logo meierij.nl


Na WOII kwamen de Boxtelse weverijen al snel in zwaar weer door de opkomst van de lageloonlanden. FOTO: MUBO
Na WOII kwamen de Boxtelse weverijen al snel in zwaar weer door de opkomst van de lageloonlanden. FOTO: MUBO

Lezing in MUBO over roemrijke Boxtelse textielnijverheid

  Historie

Historicus Hans Pel verzorgt zondag 2 juli om 11.15 uur een lezing in MUBO over de geschiedenis van de Boxtelse textielnijverheid in de 19de en 20e eeuw. In zijn lezing komen onder meer de ontwikkelingen inzake het productaanbod, de productiewijze en karakter van bedrijf en ondernemer aan bod. Tot slot wordt ingezoomd op misschien wel de meest gerenommeerde en bijzondere weverij in Boxtel: W.J. van Hoogerwou & Zn. De lezing wordt gehouden in het kader van de lopende wisselexpositie 'Damastweverijen in Boxtel' die nog is te bezoeken tot en met 13 augustus.

BOXTEL - Vanaf de late middeleeuwen tot rond 1900 was de textielnijverheid de belangrijkste bedrijfstak in Boxtel. De voornaamste Boxtelse ondernemers in het begin van de 19e eeuw waren Hendrik van der Voort en P.C. van de Ven. Bekende namen uit de tweede helft van de negentiende eeuw zijn Hendrik Swinkels, Jules van Dooren, Jan van Oerle, W. van der Eerden en W.J. van Hoogerwou. Enkele van deze weverijen bleven ook na 1900 in bedrijf. Een serieuze nieuwkomer was de N.V. Textiel-fabrieken A.B. Hertzberger (HEBOX) die zich in 1905 in Boxtel vestigde.
Na WOII kwamen de Boxtelse weverijen al snel in zwaar weer door de opkomst van de lageloonlanden en kwam er geleidelijk een eind aan de eeuwenlange positie van Boxtel als textielcentrum. De voormalige weverij van Van Oerle hield het het langst vol. Deze fuseerde in 1969 met Alberton Ltd. en opereerde sindsdien onder de naam Van Oerle-Alberton. Dit bedrijf specialiseerde zich sinds 1987 geheel in de vervaardiging van band voor veiligheidsgordels voor de auto-industrie als een van de grootste producenten van autogordelband ter wereld. Op 1 januari 2016 is het bedrijf overgeplaatst naar Roemenië en viel definitief het doek over de roemrijke Boxtelse textielnijverheid.
Hans Pel was van 1991-1994 voorzitter van de Boxtelse Heemkundekring en nam toen het initiatief voor de 'Boxtelse Historische Reeks'. Hij was jarenlang bestuurslid van het voormalige Historisch Museum Piet Dorenbosch en daardoor betrokken bij de totstandkoming van het MUBO. Daar was hij tot 2016 lid van de Raad van Toezicht. Als MUBO-vrijwilliger heeft Hans ook een aantal basisteksten geschreven voor de Canon van Boxtel. Hij heeft diverse boeken en artikelen gepubliceerd, onder andere over de geschiedenis van Boxtel, waaronder een studie over Hendrik Verhees.
De lezing start om 11.15 uur. De deuren zijn open vanaf 10.45 uur. Entree voor volwassenen bedraagt 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro en kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden via info@muboboxtel.nl, of telefonisch op 06-16041898.

Reageer als eerste
Meer berichten