Zou ze het hebben gehaald, de sprong over het touw?
Zou ze het hebben gehaald, de sprong over het touw?

Helvoirt, spring eens een gat in de lucht

  Historie

Zou ze het hebben gehaald, de sprong over het touw? De fotograaf van persbureau Het Zuiden legde dit mooie moment vast op 4 augustus 1956, op het kamp van de Sint Birgittagroep in Helvoirt. Kring Merel, om precies te zijn.

Helvoirt - De groep maakt onderdeel uit van het Katholiek Meisjes Gilde (KMG). Wat de Verkenners in die tijd voor jongens zijn, is het Katholieke Meisjes Gilde voor meisjes. De meisjes gaan gezamenlijk op stap, overnachten soms in tentjes, en vermaken zichzelf met sport en spel. Wat later zal binnen deze verenigingen ook steeds meer worden aangestuurd op de voorbereidingen van de toekomstige taken van de vrouw, zoals dat in die jaren wordt gezien. Oftewel alles wat te maken heeft met koken, hygiëne en zorg.

Maar nu is er tijd voor ontspanning en worden er wedstrijdjes gehouden wie het hardst kan rennen of het hoogst kan springen.

Herken jij één van de meisjes? Zat je zelf bij een dergelijke groep? Wat zijn jouw herinneringen aan de Sint Birgittagroep in Helvoirt? Vertel ze ons.

Kijk naar toen

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. 'Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren kan via de website www.bhic.nl/helvoirt.

Meer berichten