Mooi uitzicht en veel gave verhalen over Schijndel.
Mooi uitzicht en veel gave verhalen over Schijndel. (Foto: )

Een historische dorpswandeling door Schijndel

  Historie

Redactie

Geïnteresseerden in de historie van Schijndel opgelet. Op donderdag 5 juli organiseert VVV Schijndel weer een Historische dorpswandeling. Om 19.00 uur vertrekt een enthousiaste dorpsgids vanaf het VVV-agentschap, gelegen aan de Pompstraat 17 te Schijndel, voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur door het centrum voor individuele deelnemers.

SCHIJNDEL - Voor 3,50 euro per persoon wandelt u langs mooie en interessante plekjes in dit dorp in het hartje van de provincie Brabant, dat we allemaal kennen.

U kunt zich van tevoren telefonisch aanmelden. Dat kan dagelijks, behalve op maandag, tussen 13.00 uur en 17.00 uur in de middag. Bel daarvoor naar het telefoonnummer 073-5492276 of stuur een e-mailtje naar bkeetels@meierijstad.nl. Wat ook kan is gewoon op de dag zelf aansluiten bij de groep.

Granaatweken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Schijndel in de granaatweken van september 1944 enorm getroffen. De prachtige historische gebouwen aan beide zijden van de Hoofdstraat en langs de vroegere Markt werden op dat moment óf volledig óf onherstelbaar verwoest. Na de jaren '50 van de vorige eeuw is zowat het gehele centrum in een 'nieuw jasje' gestoken. Tijdens de rondwandeling zal de gids u verwijzen naar het historische verleden. Maar u krijgt onder andere ook uitleg over de oudste straten van Schijndel, het beeld van "de Wildeman", het verdwenen tramstation, de H. Servatiuskerk, het oude hervormde kerkje met pastorie en u hoort hoe het komt dat Jan van Amstel zijn laatste rustplaats in Schijndel vond. Veel details waar u als inwoner van Schijndel of de omliggende regio gewoonlijk aan voorbij gaat, worden in deze wandeling getoond. Achter een simpel straatnaambordje schuilt veelal een mooi verhaal.

Tram

Na de recente reconstructie van de Hoofdstraat zijn de tramrails teruggebracht in het straatbeeld. De meer dan twintig spoorplaten, gelegen tussen de tramrails, verwijzen naar verschillende historische aanblikken in het straatbeeld en historische gebeurtenissen. Enkele hiervan zullen ook meegenomen worden in de wandeling.

Ook over de beelden die op de route liggen krijgt u uitleg, want Schijndel heeft meer dan 100 beelden binnen de gemeente grenzen staan. De Glazen Boerderij op de Markt is een mooie afsluiting.

Bij Nico's IJscafé, gevestigd in De Glazen Boerderij, krijgt u na afloop een heerlijk ijsje aangeboden.

Meer berichten