Foto:

Scheidsrechters zonder VAR

  Historie

Een fluitje en gezag; meer hadden deze mannen niet nodig om een voetbalwedstrijd te kunnen leiden. Deze groep scheidsrechters is op 18 maart 1966 in Esch op de foto gezet. Zelfs als je niet van voetbal houdt, kan het je niet zijn ontgaan dat daar de technologie steeds belangrijker is. De inzet van de VAR (video assistant referee), doellijntechnologie, en soms zelfs een speciale bril voor de scheidsrechter moet het verloop van de wedstrijd zo eerlijk mogelijk maken. Met wisselend resultaat, als we de kenners van het spelletje mogen geloven.

ESch - Ontwikkelingen die niet voor te stellen zijn in 1966, het jaar dat deze foto is gemaakt. Het is al heel bijzonder dat er kleurenbeelden bewaard zijn gebleven van de finale van het wereldkampioenschap van dat jaar. Wel frappant, juist die finale in 1966 – onder leiding van scheids Gottfried Dienst - is veelbesproken door de twijfel omtrent de beslissende treffer. Door dat spelmoment een halve eeuw later in virtual reality na te bootsen, is nu vastgesteld dat de goal van Engeland tegen West-Duitsland inderdaad terecht is goedgekeurd.

Het zou deze mannen hier niets hebben verbaasd. Zij stammen uit de tijd dat de scheidsrechter altijd gelijk had, dat is wel zo duidelijk. "Maar wie zien we hier? Wie is hier de Dienst van de lage landen? Waar is deze foto gemaakt? En waarom? Weet jij meer? Vertel het ons! Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms opmerkelijk, altijd boeiend. Zie www.bhic.nl/haaren en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl."

Meer berichten