Foto:

Beukenhof in Biezenmortel

  Historie

Voor een bedrijfsfeestje maar ook voor spirituele verdieping of een bruiloft: de Beukenhof in Biezenmortel is tegenwoordig 'multifunctioneel'. Bij de bouw, honderd jaar geleden, was dat wel anders. Daar werd in volle overtuiging een Kapucijnenklooster gesticht. Biezenmortel is van oudsher een klein buurtschap. In 1840 kwam de teller van inwoners nog maar net op twintig! Dat verandert met de komst van de Broeders Penitenten van Huize Padua bij Boekel.

Regio - Zij kopen in 1901 een stuk grond van 45 hectare en laten daar een complex voor mannelijke verstandelijk gehandicapten bouwen; Huize Assisië. Na de opening in 1904 breidt de instelling zich uit en komt er onder meer ook een Sint-Franciscuskapel. In 1919 verrijst het Kapucijnenklooster. Hiertoe hoort ook een kapel die als openbare kerk dienst gaat doen. Met de stichting van deze Sint-Jozefkerk wordt Biezenmortel officieel een kerkdorp. In het klooster bevindt zich ook het theologisch opleidingsinstituut van de Kapucijnen. Met de komst van de Sint-Franciscusschool ontstaat geleidelijk aan een dorpskern.

De Kapucijnen - een tak van de orde van de franciscanen - blijven tot 1966 in het klooster wonen. Daarna vinden er nog een tijd lang Franciscanessen onderdak. Later wordt het een retraitecentrum en inmiddels doet het gebouw dienst als groepsaccommodatie.

Heb jij speciale herinneringen aan het gebouw? Welk verhaal heb jij bij deze foto?

Meer berichten