Foto:

Laatste brief op de post

  Historie

Een kerk natuurlijk, en een café. Maar ook een postkantoor is tijdenlang een vanzelfsprekendheid in een stad of dorp. Op de foto hier zien we het postkantoor aan de Nieuwstraat in Sint-Michielsgestel. Gebouwd in 1912, maar niet eeuwbestendig. Helemaal in het begin van de vorige eeuw kan het je nog gebeuren dat de postbode wel vier keer per dag zijn brieven bezorgt. In de decennia daarna kleppert de brievenbus steeds minder vaak en na de Tweede Wereldoorlog krijg je standaard nog maximaal twee keer per dag post.

Regio - Rond de jaren zestig gaat ook die frequentie naar beneden en is het normaal dat de postbode nog maar één keer per dag langskomt. Vanaf 2014 hoef je ook op de maandag niet meer op post te rekenen. Maar het postkantoor zélf blijft lange tijd een vertrouwd baken in een veranderende wereld. Maar aan het begin van de 21ste eeuw zijn brieven vervangen door mailtjes, en een appje gaat zoveel sneller dan een briefkaart. Gewend aan trotse zelfstandige kantoren moeten medewerkers van de post nu genoegen nemen met een plekje - 'servicepunt'- in winkelketens. Het laatste zelfstandige postkantoor sluit in 2018 haar deuren. Wat de vraag doet rijzen: wanneer de laatste brief op de post gaat? Herken jij het postkantoor in Sint-Michielsgestel? Wat zijn jouw herinneringen bij deze foto?

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Reageren kan via de website www.bhic.nl/boxtel.

Meer berichten