Logo meierij.nl


Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de vee-industrie.
Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de vee-industrie.

Golf van reacties op petitie tegen megastal in Meierijstad

  Landbouw / Visserij

Binnen 5 dagen tekenden al 10.003 mensen de petitie tegen de komst van de omstreden megastal van 18.000 varkens in Nijnsel, gemeente Meierijstad. Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) startte de petitie afgelopen vrijdag, nadat het college van B en W groen licht gaf voor de bouw. De gemeenteraad beslist nu definitief op 13 juli.
REGIO - Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: "Het overweldigende aantal reacties laat het duidelijk zien: niemand wil deze megastal. Niet alleen de bewoners van Meierijstad, maar ook ver daarbuiten. Dit is niet de veehouderij zoals wij die willen in Nederland." De plannen voor de bouw hebben al eerder tot grote protesten geleid bij omwonenden en boerenbedrijven in de buurt. Vorig jaar werd de gemeente Sint-Oedenrode (die nu is opgegaan in Meierijstad) al overladen met e-mails van mensen uit het hele land met de oproep geen vergunning te verlenen.1 De petitie is te ondertekenen op www.ciwf.nl/megastal.
In een dergelijke megastal zullen 18.000 varkens leven die nooit naar buiten kunnen. Naast het megadierenleed, is ook de impact op de aarde 'mega', zoals milieuvervuiling, verbruik van natuurlijke bronnen en de uitstoot van broeikasgassen. Een stal met 18.000 vleesvarkens produceert jaarlijks zo'n 36 ton mest2 en verbruikt ruim 12 miljard liter water wereldwijd.3 Met dit water kun je ruim 4800 Olympische zwembaden vullen – of 16.000 keer het zwembad van Meierijstad. CIWF streeft naar een duurzame, diervriendelijkere en kleinschaligere veehouderij – megastallen passen hier niet bij.

Reageer als eerste
Meer berichten