Logo meierij.nl


De gemeenteraad van Haaren besliste vorige week definitief tot opsplitsing van de gemeente. Alle partijen vinden dat de inwoners een doorslaggevende stem moeten hebben in de toevoeging van de vier kernen aan de buurgemeenten en over de begrenzing tussen de dorpen.
De gemeenteraad van Haaren besliste vorige week definitief tot opsplitsing van de gemeente. Alle partijen vinden dat de inwoners een doorslaggevende stem moeten hebben in de toevoeging van de vier kernen aan de buurgemeenten en over de begrenzing tussen de dorpen. (Foto: Peter Corvers)

Raad Haaren wil vaart bij opsplitsing

  Politiek

De Haarense gemeenteraad heeft donderdag 21 december unaniem het licht op groen gezet voor opsplitsing van de gemeente. Om de streefdatum van 1 januari 2021 te halen zal er vaart moeten worden gemaakt, ook daarover waren alle partijen het eens: "Ga snel aan de slag", is de teneur.

HAAREN - Alle fracties drongen erop aan op korte termijn een procesregisseur te benoemen die de opsplitsing begeleidt. De raad nam een voorstel van LLH en de VVD aan om als gemeente zelf die regisseur aan te stellen en niet in overleg met de buurgemeenten, zoals het college wilde. Deze regisseur moet vooral het proces voor Haaren gaan trekken en zorgen dat dit zorgvuldig verloopt. Een tweede kartrekker moet de zes gemeenten zoveel mogelijk op een lijn houden. "Die moeten geen ruzie gaan maken want dan grijpt de provincie in en hebben we niks meer te vertellen", sprak wethouder Eric van den Dungen duidelijke taal.

De VVD drong erop aan dat de raad snel een principebesluit neemt over toedeling van de vier dorpen aan de omliggende gemeenten. "Maar voor de verkiezingen moet op grote lijnen duidelijk zijn hoe de grenzen komen te lopen", sprak Boy Scholtze (VVD). "Dan is er een uitgangspunt om de inspraak met de inwoners mee in te gaan." Een motie van die partij om Helvoirt bij Vught te voegen, Esch bij Boxtel en Haaren en Biezenmortel bij Oisterwijk werd weggestemd, ook omdat geen enkele partij zich kon vinden in het voorstel van Biezenmortel. Wethouder Eric van den Dungen wees erop dat de raad wel eerst over die opdeling moet beslissen alvorens zich te buiten over de precieze grenzen tussen de dorpen.

De meeste partijen hebben een voorkeur voor het aanhouden van de historische grenzen bij opdeling van de vier dorpen. Alle partijen vinden dat over de grenzen van de dorpen in overleg met de inwoners moet worden beslist. Daardoor lijkt de kans groot dat het buurtschap de Distelberg in Helvoirt met dit dorp bij Vught wordt gevoegd en niet naar Heusden gaat. Daarover was onder inwoners onrust ontstaan.

Plan van aanpak

Een eerste taak voor de procesregisseur is het maken van een plan van aanpak waarin onder meer staat hoe de inwoners worden betrokken. Met de vijf buurgemeenten is intussen gesproken, zoals over de gevolgen van een splitsing voor het personeel. De Ondernemersraad van de Haarense ambtenaren liet onlangs al van haar bezorgdheid blijken.

Vrijdag heeft het college de provincie bijgepraat over het raadsbesluit. "We moeten de provincie wel goed informeren", sprak Van den Dungen. Hij was het eens met Carine Blom: "Maar die moet niet aan de tekentafel gaan zitten."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox