Inwoners van Helvoirt praten tijdens de bewonersavond op 13 juni in het HelvoirThuis mee.
Inwoners van Helvoirt praten tijdens de bewonersavond op 13 juni in het HelvoirThuis mee. (Foto: )

Helvoirt blijft bij tunnelbak voor N65

  Politiek

Peter Corvers

Bewonersavond druk bezocht

De inwonersavond van de gemeente Haaren over de N65 op woensdag 13 juni in het HelvoirThuis heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de maatregelen die bij het kruispunt in Helvoirt worden genomen. Op een nieuwe variant, een open tunnelbak bij dit kruispunt kon worden ingesproken.

HELVOIRT - De variant zonder tunnelbak die in januari is gepresenteerd, de fietstunnel met lange aanrijroutes aan beide zijden van de rijksweg, is nog steeds het uitgangspunt, zei Carine Blom die de avond opende. Maar er zijn nog zeker wijzigingen mogelijk, gaf Blom aan. Op drie tafels lagen tekeningen voor een variant met een verdiepte ligging, een open tunnelbak voor het doorgaand verkeer. Daarboven is een rotonde gepland voor afslaand verkeer richting Helvoirt en Haaren met aparte fietspaden. Deze variant lijkt sterk op het idee dat bij Maliskamp (Rosmalen) is gerealiseerd, met vier autobanen, twee dieper gelegen voor doorgaand verkeer en twee hoger gelegen voor het afslaand verkeer.

In de Helvoirtse situatie komen de aansluitingen bij de Achterstraat en het Schilderstraatje te vervallen. De aansluiting bij de Koolhofweg is dan de dichtstbijzijnde aansluiting gezien vanuit het kruispunt. Veel inwoners maakten gebruik van de mogelijkheid opmerkingen te maken over de voorgelegde variant. Deze keuze leek voor veel bezoekers de voorkeur te hebben boven een fietstunnel. Tegen die variant kwam in januari veel kritiek, vooral vanwege de lange aanrijroutes voor fietsers en ook door de onveiligheid: veel fietsers zouden toch kortere en dus onveilige routes kiezen en op allerlei andere plekken de weg oversteken.

Bezoekers toonden zich ontevreden over de organisatie van de avond. Velen hadden een centrale presentatie verwacht in plaats van uitleg aan drie tafels. Nu moesten de ongeveer 150 bezoekers een plekje zoeken bij een van de tafels waar het dringen was.

Eind deze zomer beslissen rijk, provincie en de gemeenten Vught en Haaren welke variant uiteindelijk wordt gekozen. "Dit is een tussenstap", zei Blom. "We gaan kijken wat fysiek en financieel haalbaar is."

Meer berichten