Antoon van de Ven leidt als voorzitter van Progressief 96 deze partij naar de opheffing.
Antoon van de Ven leidt als voorzitter van Progressief 96 deze partij naar de opheffing. (Foto: )

Oprichter loodst partij ook naar einde

  Politiek

Peter Corvers

Antoon van de Ven leidt Progressief

Bij de oprichting stond Antoon van de Ven (67) mede aan de wieg van de lokale partij Progressief Helvoirt. Sinds kort is hij voorzitter en leidt hij die partij in haar laatste jaren naar de opheffing. Als de gemeente Haaren in 2021 ophoudt te bestaan betekent dat ook het einde van Progressief 96.

HELVOIRT - Eind jaren 70 richtte Van de Ven met dorpsgenoten Progressief Helvoirt op. Vanaf 1986 zat hij in de raad, het begin van een raadsperiode van bijna veertien jaar, de laatste drie jaar voor de gemeente Haaren. In de laatste jaren van een zelfstandig Helvoirt was hij tevens wethouder, van mei 1990 tot 1996. "Ik zie dat er nog veel moet gebeuren", reageert hij op de vraag waarom hij ja zei op de vraag van het partijbestuur voor het voorzitterschap. "Door de opsplitsing van Haaren houdt ook onze partij op te bestaan. Hoe kun je de partij op een fatsoenlijke manier afleveren?"

Over de vraag of hij voorzitter wil worden heeft hij wel even moeten nadenken. Dat heeft alles te maken met de beperkingen van whiplash, opgelopen na een auto-ongeluk, waarmee Van de Ven al tien jaar dagelijks te kampen heeft. Zijn leven veranderde sinds die dag in februari 2008 radicaal. Het meest ingrijpende gevolg was het na 31 jaar noodgedwongen opgeven van het directeurschap van Jenaplanschool Antonius Abt in Engelen. Volledige arbeidsongeschiktheid maakte een abrupt eind aan die "geweldige baan". In een halfjaar revalidatie dat volgde op de klap leerde hij vooral hoe om te gaan met zijn beperkingen: continue pijn in heel z'n lijf en veel last van veel prikkels en vermoeidheid. "Ik mijd vooral drukte. Lange vergaderingen, dat lukt niet meer. In een restaurant zoek ik een tafeltje in een hoek. Een feestje is voor mij taboe. " Al gaat het de laatste tijd "wat beter."

Van de Ven, die Marion Das opvolgt die nu in de raad zit, loodst Progressief naar het einde, een klus die hem doet denken aan zijn begin als wethouder op 1 mei 1990. Hij zat met Harry van Hal (CDA) amper een maand in het college toen zij op het provinciehuis te horen kregen dat Helvoirt zou ophouden te bestaan. "We moesten Helvoirt naar het einde brengen, daar kwam het op neer. Dat geldt nu ook voor de gemeente Haaren. Het verschil is dat we toen met drie dorpen een gemeente gingen vormen, nu wordt Haaren verdeeld over vier organisaties die ieder op een andere manier werken. Maar het gevoel is hetzelfde."

Er is meer dat refereert aan die periode. Als wethouder maakte hij zich sterk voor een randweg om Helvoirt en tweede aansluiting op de N65. "We waren eruit. Rijkswaterstaat en de gemeente zouden dat samen financieren. Maar de Helvoirtse raad blies het ter elfder ure af. We zijn nu 23 jaar verder en er nog niet uit. Het probleem is dus groter dan toen werd ingeschat." Van de Ven zag dorpsgenoot Van Hal onlangs na 16 jaar opnieuw wethouder worden. Een 'revival' van het college uit de jaren '90-'96 zat er niet in. "Maar als ik volledig zou kunnen functioneren zou ik misschien ook wel ja hebben gezegd."

Meer berichten