Joop Verwegen deed recent voor het eerst mee aan de CrossFit Games Open 2018, een WK  in die sport en mocht gelijk de vierde plek noteren. Foto: Wendy van Lijssel
Joop Verwegen deed recent voor het eerst mee aan de CrossFit Games Open 2018, een WK in die sport en mocht gelijk de vierde plek noteren. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Vierde bij WK CrossFit Games Open

  Sport

Joop Verwegen uit Schijndel is een zeer sportief man. Gedurende vele jaren was hij te vinden op de judomat en hij vond het leuk om te voetballen. Beide sporten waren passé toen hij vier jaar geleden begon met CrossFit. Een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Tijdens de CrossFit Games Open waar wereldwijd 500.000 mensen aan deelnamen, greep de 62-jarige Schijndelnaar nét naast een podiumplek en werd vierde.

SCHIJNDEL – Joop Verwegen begon op 10 jarige leeftijd met judo. Een sport die hij maar liefst 30 jaar verdienstelijk beoefende. "Ik ben ooit derde geworden bij een Nederlands Kampioenschap in mijn gewichtsklasse en een aantal keren Zuid Nederlands kampioen. Ik heb in het Zuid Nederlands team gezeten en in het buitenland aan wedstrijden deelgenomen", vertelt hij. Onderwijl voetbalde hij ook. Dat bleef hij ook doen nadat hij op zijn 40e stopte met judo. Problemen met zijn rug dwongen hem om er op 58-jarige leeftijd mee te stoppen. Omdat het hem ook ontspanning biedt zocht hij daarom een andere sport. Via zijn zoon kwam hij uiteindelijk terecht bij Elite Benefit Gym. "Ik wilde wel graag mijn lichaam trainen. Met CrossFit train je alle spiergroepen dus ook de rug. Mijn zoon deed al aan CrossFit. Ik ben een keer gaan kijken en er vervolgens ook mee begonnen", meldt Joop. Hij traint 2 en soms 3 keer in de week en is er intussen helemaal aan verslingerd omdat, zo laat hij desgevraagd weten, elke training anders is. Onlangs deed hij voor het eerst mee aan de CrossFit Games Open 2018 en hij niet alleen. Wereldwijd deden 500.000 mensen dit. Die namen het verdeeld in sekse en leeftijd tegen elkaar op. In de categorie geschaald 60+ moest Joop het gedurende vijf weken opnemen tegen 849 leeftijdsgenoten waarbij er elke week een andere work out op het programma stond. Die zijn er ontelbaar en werden pas net voor aanvang van de wedstrijd bekend gemaakt. Er kon dus niet extra op getraind worden. Na afloop moesten de scores doorgestuurd worden waarna deelnemers later konden zien op welke plek zij geëindigd waren. Uiteindelijk werden week na week alle punten bij elkaar opgeteld en kwamen er wereldwijd drie winnaars uit. Joop eindigde met slechts één punt verschil op plek vier. Dat is gezien het aantal deelnemers zeker een prestatie. Joop is daarom tevreden en: "Wij doen doorgaans niet mee aan wedstrijden. CrossFit doe je voor jezelf. Wij trainen om fitter te worden. Deelname was niet voor prijzen of geld, maar voor de gezelligheid." Dan opgewekt: "Ik weet nu hoe het werkt en doe volgend jaar zeker weer mee", om nog toe te voegen: "Ik blijf sporten zolang ik kan."

Meer berichten