Nadat de GEstelse KOrfbalvereniging oftewel GEKO in 2015 ophield te bestaan, zette plaatsgenoot Piet Donders i.s.m. Thijs Braam de geschiedenis van de club op papier in een speciale editie van Den Heertgang. Foto: Wendy van Lijssel
Nadat de GEstelse KOrfbalvereniging oftewel GEKO in 2015 ophield te bestaan, zette plaatsgenoot Piet Donders i.s.m. Thijs Braam de geschiedenis van de club op papier in een speciale editie van Den Heertgang. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

De korfbalgeschiedenis vastgelegd

  Sport

In 1968 werd de Gestelse Korfbalverenging, oftewel GEKO, opgericht en in 2015 ging deze ter ziele. Daarmee dreigde ook een stukje geschiedenis verloren te gaan.

SINT-MICHIELSGESTEL - Daarop nam Piet Donders uit Sint-Michielsgestel het initiatief om in samenwerking met leden, oud-leden, Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar en plaatsgenoot Thijs Braam een speciale editie van Den Heertgang te maken. Recent werd deze uitgegeven. Oud-leden kunnen het blad gratis ophalen en belangstellenden kunnen het tegen een schappelijke prijs aanschaffen bij The Read Shop.Piet Donders is al tien jaar als redactielid actief bij de plaatselijke heemkundeclub in Sint-Michielsgestel. Hij heeft een voorliefde voor geschiedenis van na de 2e wereldoorlog en interesse voor zaken die zich afspelen in zijn dorp. Toen hij op enig moment hoorde 'luiden' dat de plaatselijke korfbalvereniging ophield te bestaan, kwam hij in actie. "Ik vond het zonde dat die club ter ziele ging. Niet alleen vanwege het sociale gebeuren. Ze schreven ook geschiedenis want ze werden acht keer landskampioen", motiveert Donders. Hij vervolgt: "Na contact met toenmalig voorzitter Ben van den Bogaard heb ik voorgesteld om de historie van de club op papier te zetten in een speciale editie van Den Heertgang." Van den Bogaard was gelijk enthousiast en hij niet alleen. "Het einde van de club werd ingeluid met een barbecue voor leden en oud-leden. Ik heb mijn voorstel gelanceerd en gevraagd om hun medewerking. Er werd positief gereageerd", aldus Donders. Dat hield gelukkig niet op na die avond. Met in de ene hand een tijdlijn over alle jaren en met medewerking van het bestuur die het archief beschikbaar stelde en intussen ex leden die bewaarde krantenartikelen ter beschikking stelden en tijd maakten om geïnterviewd te worden, begon Donders alles op papier te smijten. Genoemde is, zo benadrukt hij meerdere malen, er voor de 'ruwbouw'. Voor de finishing touch werkte hij samen met plaatsgenoot Thijs Braam die als eindredacteur alles selecteerde en netjes op volgorde zette en het tot slot compleet met bijpassende plaatjes overzichtelijk maakte. Tijdens een feestelijke bijeenkomst enige tijd geleden werd de speciale GEKO Heertgang gepresenteerd. Donders kijkt met plezier terug op het traject dat hij samen met Braam doorliep de afgelopen jaren en stelt vast: "Er is veel tijd in gaan zitten. Ik vond het heel leuk om hiermee bezig te zijn", om lachend toe te voegen: "Maar ook ontzettend leuk dat het nu klaar is." Voormalige leden kunnen het gratis in hun bezit krijgen door zich te melden via benvdboogaard@gmail.com. Het is voor € 4,50 verkrijgbaar bij de plaatselijke Read Shop.

Meer berichten