Karttalent Joelle van de Akker wil graag (nog meer) meters maken om zodoende ervaring op te doen. Foto: Wendy van Lijssel
Karttalent Joelle van de Akker wil graag (nog meer) meters maken om zodoende ervaring op te doen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Karttalent Joëlle houdt van snelheid

  Sport

Wendy van Lijssel

'Ik wil Formule 1 coureur worden'

Als hij vooraf had geweten waar het toevallige kartuitstapje met zijn destijds 8-jarige dochter Joëlle toe zou leiden, had pa Antwan van de Akker uit Schijndel haar mogelijk nooit in laten stappen. Het snelheidsvirus sloeg echter toe en al snel bleek dat de inmiddels 11-jarige een jong karttalent is. Intussen staat er al een baanrecord op haar naam en onlangs reed ze niet onverdienstelijk mee met het NK. Om haar vaardigheid naar een nóg hoger plan te tillen wordt gezocht naar financiële steun want: "Ik wil Formule 1 coureur worden", aldus de race-ster in kwestie.

SCHIJNDEL – Korfballen, turnen of ballet. Het is niet besteed aan de 11-jarige Joëlle van de Akker uit Schijndel. De jongedame meldt resoluut: "Ik wil Formule 1 coureur worden." Een droom waarvan zij en haar ouders weten dat het moeilijk gaat worden, maar het talent is er, als ook het enthousiasme, de wil en zelfs een eigen kart. Het enige wat ontbreekt is de financiële middelen om de vaardigheden goed door te ontwikkelen want: "Hoe meer meters ik maak, hoe beter ik word", meldt de jongedame bijgestaan door haar ouders. Dát de capaciteit er is, bewees ze de afgelopen jaren nadat ze eigenlijk per ongeluk in een kart stapte. "Ik ging met mijn vader zwemmen. Omdat het zwembad dicht was, gingen we karten. De snelheid en geur van benzine. Ik vond het gelijk helemaal geweldig", blikt Joëlle terug. Het bleef niet bij dat uitstapje, maar aansluitend werden er ook andere kartbanen in de regio bezocht én al snel werd een kleine kart aangeschaft. "Dat deden we om de kosten te drukken. Met een kart kan je de baan voor een dag huren en kon ze elk uur enige tijd rijden. Als 9-jarige verbrak ze in Valkenswaard het door een autocoureur neergezet baanrecord. Dat stond er al 9 jaar. Niet veel later werd ze ook 1e van Brabant", vertellen haar trotse ouders. Natuurlijk smaakte het naar meer. Het afgelopen jaar reed Joëlle onder de vlag van de Nederlandse Autosport Bond (N.A.B.) "Ik heb alleen maar 1e en 2e prijzen gehaald", verkondigt ze stralend. Inmiddels is er met hulp een grotere kart en maakt ze onderdeel uit van Team Project One. "We rijden wedstrijden en doen ook mee aan het NK", vertelt Joëlle. Onlangs reed ze haar eerste NK. Ze haalde gelijk een 6e plek. Dat is zeker niet slecht maar helemaal tevreden was de jonge snelheidsduivel niet. Ze wil meer, verder en hoger naar de top. Iets wat slechts bereikt kan worden door veelvoudig te trainen en deelname aan zoveel mogelijk wedstrijden. Een smalle beurs vertraagt een snelle(re) groei. "Karten is een dure sport. Het inschrijfgeld bij wedstrijden, baanhuur, benzine, kleding, sleutelen, nieuwe banden. We werken hard maar onze middelen zijn beperkt", aldus de ouders. Joëlle hoort het aan, maar laat zich niet ontmoedigen. "Ik blijf zoveel mogelijk rijden en hoop dat er mensen zijn die me willen steunen." Dan: "Ik weet ook wel dat het moeilijk wordt, maar dromen zijn niet altijd bedrog en ik ga er 100% voor."

Meer berichten