Max van Hout uit Gemonde is op 10-jarige leeftijd al fanatiek in zijn sport. Foto: Bas Kaligis / RaceXpress.nl.
Max van Hout uit Gemonde is op 10-jarige leeftijd al fanatiek in zijn sport. Foto: Bas Kaligis / RaceXpress.nl. (Foto: )

Max van Hout (10) uit Gemonde wint in Belgische Mariembourg

  Sport

De jonge coureurs van Project One Karting hebben tijdens de tweede wedstrijd van het GK4-kampioenschap in het Belgische Mariembourg indruk gemaakt. Max van Hout uit Gemonde en Stijn van der Meer waren een klasse apart en verdeelden de hoofdprijzen in de Honda Cadet 160 cc-klasse.

Gemonde - Max pakte de overall zege, Stijn werd tweede en was tevens de beste rookie. In de tweede en derde race van de dag eindigde Mickey Blankespoor op de derde plaats, maar omdat hij tijdens de eerste race was uitgevallen, belandde hij net naast het podium. Van Hout en Stijn van der Meer maakten er een fraaie strijd van. De twee weken nauwelijks een millimeter van elkaars bumper, al wist de 10-jarige Stijn zijn hoofd er ook goed bij te houden. "Het is mooi om met het team op het podium te staan, daar doe je het voor. We zijn gewoon allemaal snel. Ik zat dicht op Max, maar ik wilde hem niet aanvallen. We waren juist aan het samenwerken. Nu ben ik eerste rookie en Max eerste overall. Zo hebben we allebei een beker voor de eerste plaats."

Toch had Max een aanval van zijn teamgenoot nog wel verwacht. "Het was spannend, Stijn zat de hele tijd op mijn bumper. Dan moet je gewoon hard rijden en is er geen ruimte om te verdedigen. Dit circuit in Mariembourg vind ik echt fantastisch, het is een super snelle baan. Ik had wel verwacht dat Stijn hem er een keer naast zou zetten, maar dat heeft hij niet geprobeerd. Het is fantastisch om met het team van Project One Karting op het podium te staan", aldus de 10-jarige karter uit Gemonde.

De 9-jarige Mickey Blankespoor uit Meppel was in twee van de drie races derde, maar viel net buiten het podium. "In de eerste race viel mijn motorvermogen weg, maar daarna ben ik wel twee keer derde geworden. Dat voelt wel goed. Het was mijn eerste weekend op dit circuit en ik vind wel een leuke baan, lekker snel." Zijn twee jaar jongere broertje Matthijs eindigde als zevende. "Het ging toppie, die is echt een coole baan. Ik vind het sturen het gaafst van het karten. Het lijkt net op een auto."

Naast de baan, als de karters moeten wachten op de volgende heat, zijn de teamgenoten geen concurrenten maar vrienden van elkaar. "Soms is dat wel een beetje moeilijk, want je wilt allebei winnen", zegt Stijn. "Ik wilde heel graag in de 1:06 rijden en door het samenwerken met Max is dat gelukt. We zaten heel dicht bij elkaar en het scheelde zelfs maar 1 duizendste."

Vader Johan van Hout begeleidt zijn zoon Max als monteur en genoot van de dominantie van de coureurs.

Meer berichten